AktualityKomerčné články

Elixír mladosti a zdroj vitamínov, bez ktorého si mnohí svoj deň nevedia predstaviť

poradna

Neviete si svoje ranné prebudenie a štart do celého dňa bez kávy už predstaviť? Má to svoje dôvody. Kofeín zvyšuje hladinu dopamínu v mozgu, vďaka čomu sa cítime bdelší a veselší. Primerané pitie kávy má však pozitívny vplyv aj na centrálny nervový systém, zlepšuje náladu, zvyšuje fyzickú a duševnú aktivitu. 

Môže za to obsah množstva vitamínov, antioxidantov a iných výživných látok, ktoré v sebe kávové zrná majú.

Existuje však ešte jeden dôležitejší dôvod na radosť pre milovníkov tohto povzbudzujúceho nápoja. Posledné výskumy dokázali, že v normálnych množstvách je neškodný a dokonca prospešný. Ako je to možné?

Dôvodom je kofeín

Hlavný účinok kvalitnej a chutnej kávy na ľudský organizmus je spôsobený kofeínom. Predtým sa myslelo, že kofeín je iba stimulant, ale ukázalo sa, že toho prospešného má „na svedomí“ oveľa viac. Znemožňuje telu „zaspať“, zmierňuje únavu a zlepšuje jasnosť a rýchlosť myslenia. Kofeín tiež rozširuje cievy a môže pomôcť pri bolestiach hlavy spôsobených ich kŕčom.

Samozrejme, závisí tiež od toho, ako kvalitnú a čerstvo praženú kávu pijete a aký spôsob prípravy preferujete. Pokiaľ si chcete užiť nielen prospešné účinky kávy, ale aj jej vynikajúcu chuť, mali by ste tiež investovať do moderného kávovaru, ktorý sa stáva súčasťou čoraz väčšieho množstva domácností. 

Môže pomôcť aj vášmu tráveniu a pečeni

Samozrejme, vždy platí, že je nutné množstvo kávy denne udržať na optimálnej úrovni. V opačnom prípade si môžete uškodiť. Pokiaľ to s ňou nepreženiete, môžete pomôcť aj svojej pečeni a tráveniu.

Vedci sa zhodli na tom, že káva má na našu pečeň pozitívny vplyv. Pravidelné popíjanie tohto nápoja významne znižuje pravdepodobnosť rakoviny pečene alebo dokonca nástupu cukrovky. Tiež u tých, ktorí pravidelne pijú kávu, je menšia pravdepodobnosť vzniku rakoviny prostaty a prsníka. 

Kedy môže byť káva nebezpečná?

Z rôznych dôvodov je preukázateľne káva zdravá. Pokiaľ sa ale nebudete pri popíjaní kávy kontrolovať v množstve, môže vám aj uškodiť. Keď telo pracuje vo „vysokých otáčkach“, aktívne spotrebováva energiu, vitamíny a minerály. Skôr alebo neskôr príde chvíľa vyčerpania, objaví sa nervozita a úzkosť z kofeínu, prídu záchvaty bolesti a závraty. Ak si ku káve doprajete aj niečo sladké a nevyčistíte si potom ústnu dutinu, odzrkadlí sa to nielen na zafarbení, ale možno aj potrebnom trhaní pokazených zubov. 

Samozrejme, súvisí to aj so spôsobom vášho života a dodržiavania zdravých princípov stravovania a pozitívneho myslenia. Aj tu preto platí, všetko s mierou. Tak sa tohto jednoduchého hesla vo svojom živote držte a uvidíte, že sa vyhnete množstvu problémov. 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button