Aktuality

Mesto hľadá kontrolóra aj prednostu

poradna

Mesto hľadá kontrolóra aj prednostu. Prvého roky nemalo, druhý odišiel s exprimátorkou

Roky 2007, 2008 a 2009 mali v Zlatých Moravciach niečo spoločné. Všetky skončili bez schválených záverečných účtov.

ZLATÉ MORAVCE. Ešte v čase primátorovania Serafíny Ostrihoňovej (nezávislá) nemali Zlaté Moravce kontrolóra, ktorý by sa k stavu hospodárenia a narábania s mestskými financiami vyjadril. Preto vtedajší poslanci odmietli schváliť záverečné účty.

Podľa odborníkov tým utrpeli aj možné projekty z eurofondov. Mesto o ne v minulosti prišlo, pretože podávanie projektov si vyžaduje priloženie záverečných účtov.

Mesto šesť rokov nik nekontroloval.

Poslanci pod vedením nového primátora Petra Lednára (Smer-KDH-HZDS) minulý štvrtok schválili všetky tri dokumenty naraz. Záverečné účty ale schválili s výhradami. Nového kontrolóra, ktorý nastúpi po výberovom konaní poslanci zaviazali, aby hneď po vymenovaní prednostne vypracoval pripomienky k záverečným účtom za roky 2007-2009.

Poslanci ešte v dobe úradovania Ostrihoňovej schválili za hlavného kontrolóra Milana Skyvu. Ten viedol mesto pred Ostrihoňovou a bol súčasťou kauzy Tekovská bytovka. Pri jej výstavbe mesto pochybilo a muselo štátu vrátiť desiatky miliónov korún. Ostrihoňová aj Skyva sa z pochybenia vzájomne vinili.

Ostrihoňová tesne po zvolení povedala, že Skyvu vymenuje, až keď sa na súde doriešia spory okolo Tekovskej bytovky. Táto veta sa dokonca objavila aj v uznesení. Vtedajší poslanci ale Ostrihoňovú okamžite obvinili, že uznesenie o voľbe kontrolóra sfalšovala, lebo ho v tejto podobe nikdy neschválili.

Skyva sa po zvolení zúčastňoval mestských zastupiteľstiev. Chodil dokonca ako zamestnanec mesta do práce na radnicu a zapisoval sa do knihy dochádzok. Primátorka ju ale zavrela do svojej kancelárie.

[quote]Lednár: Robím tu dievča pre všetko[/quote]

Skyva sa teda za šesť rokov do funkcie kontrolóra nikdy nedostal. Už sa vyjadril, že s mestom sa bude súdiť. Je veľmi pravdepodobné, že len za ušlú mzdu zinkasuje zhruba 66-tisíc eur.

Nový poslanecký zbor rozhodol, že vypíše výberové konanie na hlavného kontrolóra. Kandidáti sa môžu prihlásiť do konca februára, výberové konanie by malo byť 15. marca.

Kontrolór sa volí na šesť rokov, je zamestnancom mesta a zodpovedá mestskému zastupiteľstvu. Nemôže ním byť poslanec ani nikto zo štátnej správy. Hlavný kontrolór sleduje nakladanie s majetkom mesta, vykonáva kontrolu účtovníctva aj rozpočtu.

Mesto tiež hľadá prednostu mestského úradu. Doterajší šéf radnice Miroslav Šlosár sa porúčal okamžite po tom, čo primátorka Serafína Ostrihoňová odovzdala začiatkom januára úrad Lednárovi.

„Je dva mesiace po voľbách a je najvyšší čas, aby bol na úrade prednosta. Chýba tam organizačná ruka,“ povedal poslanec Ľudovít Chládek (nezávislý). Primátor Lednár povedal, že „je veľký problém zohnať správneho človeka“. Hľadá vraj niekoho, o kom si bude istý, že prácu prednostu zvládne dokonale. Podľa Lednára to bude musieť byť fachman, nie politik, a pracovať má deň aj noc. „Verte mi, že mne taký človek chýba teraz najviac – lebo zatiaľ tu robím dievča pre všetko,“ podotkol primátor.

Tomáš Holúbek

Čítajte viac:[ilink url=”http://nitra.sme.sk/c/5751194/mesto-hlada-kontrolora-aj-prednostu-prveho-roky-nemalo-druhy-odisiel-s-exprimatorkou.html#ixzz1DTJbJv2q” style=”info”]nitra.sme.sk[/ilink]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button