AktualitySamospráva

Projekt: Čisté mesto

poradna

Množstvo ľudí v tomto meste trápi neporiadok na verejných priestranstvách, uliciach a v okolí príbytkov.

Problém však nespočíva len v tom, že sa celá zodpovednosť za tento stav „hodí“ na kompetentných zamestnancov mesta.

Ruku na srdce ten, kto by sa chcel v našom meste starať o poriadok. Koľkí z nás chodia každý deň do práce, na bežný nákup, alebo na prechádzku. Ak cestou tam budeme svedkom práve vykonávaných čistiacich prác, tak cestou späť budeme mať pocit pri pohľade na pribudnuté odpadky, že sa vlastne nič neupratalo. Poniektorí z nás si takéto veci ani neuvedomujú, poriadok si nevážia a veľakrát vedome aj podvedome k neporiadku prihadzujú.

V prvom rade by si mal každý obyvateľ Zlatých Moraviec uvedomiť, kam odhodí ohorok z cigarety, kam zahodí kúsok papiera, ktorého sa v istej chvíli chce zbaviť, a ktorý sa nedá schovať do tašky či do vrecka nohavíc. Niekomu je úplne prirodzené hodiť smeti do koša, niekto to vôbec nerieši a hádže ich automaticky pod nohy na zem tam, kde sa práve nachádza. I keď vie, že je to nesprávne.

Ako to zmeniť? Aj deti nevychováme dobre, ak im budeme stále niečo prikazovať, zakazovať a donekonečna vysvetľovať, pokiaľ im v tom nepôjdeme sami príkladom. Takže ak vieme, čo platí pri výchove detí, čo bude platiť na prevýchovu dospelých, ktorým bolo doteraz „normálne“ žiť v neporiadku? Vysvetľovať? Možno. Pokutovať? Možno. Ukázať im ako žiť krajšie a lepšie, v čistote a poriadku? Tak o toto sa pokúsime.

Dňa 19.3.2011, vyhlasujeme akciu s názvom „Spoločne za krajším bývaním.“

Pre všetkých zúčastnených, ktorým záleží na zveľaďovaní svojho príbytku a jeho okolia, sa bude variť kotlíkový guláš. Aktívnu účasť prisľúbil osobne primátor Ing. Peter Lednár, CSc. a iní členovia vedenia mesta Zlaté Moravce. Miesto výkonu týchto prác je ul.1.mája, a otvorenie celej akcie je na ihrisku o 9 hod., kde bude umiestnených 17 veľkých kontajnerov, ktoré poskytnú Technické služby mesta Zlaté Moravce. O pracovné náradie, vrecia na odpadky a ochranné prostriedky sa postará Službyt. Guláš má na starosti primátor.

Touto akciou však starostlivosť o čisté mesto ani zďaleka nekončí. Okrem toho, že sa mesto zaručuje za väčšiu aktivitu spôsobilých pracovníkov, ktorí sa o poriadok starajú, budú sa konať rôzne školenia o dodržiavaní hygieny, prevencií voči infekčným ochoreniam prostredníctvom dodržiavania čistoty a poriadku, hlavne pre neprispôsobivých občanov. V meste sa zavedú aj kontroly hliadok čistoty a už teraz sú nachystané rôzne akcie podobného rázu, napr. čistenie okolia Žitavy a iné.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button