Aktuality

Opustil nás František Herman

poradna

– prof. výtvarník, umelec, prof. herec, básnik, športovec

Dňa 3. septembra 2011 nás opustil umelec zvučného mena, profes. výtvarník, člen SVÚ v Bratislave, ZVUZS, pán F. Herman z obce Prílepy vo veku 88 rokov. Narodil sa 30. marca 1923 v Gačove, obec Neverice. Žil a tvoril v Prílepoch. V mladosti pôsobil aj ako učiteľ, ale i profes. herec martinského divadla, kde aktívne spolupracoval i priatelil sa s hercom Jozefom Krónerom, Františkom Zvaríkom. Tam pracoval aj ako režisér. Uznávaným človekom bol aj v Matici slovenskej. Aktívnym divadelníkom v Prílepoch. Básnikom. V r. 1994 vydal zbierku básní „IMPRESIE F. Hermana“.

V minulosti bol aktívnym členom amat. výtv. pod vedením ak. mal. Ruda Sikoru a iných ak. maliarov. Neskôr cez záslužné aktivity a profes. prácu bol v r. 1985 prijatý do členstva v SVÚ v Bratislave, do združenia výtvarných umelcov ZVUZS. No, v spomienkach i srdciach mnohých, ktorí s nim spolupracovali a dokonale ho poznali, zostáva „žiť„ aj po smrti. KRÉDOM tohto človeka so srdcom oddaným umeniu bolo: Deň, v ktorom nenamaľujem aspoň jeden obraz a nenapíšem jedinú báseň, deň, v ktorom si nezatrénujem je pre mňa deň stratený!

Keď sa niekomu predstavil, povedal rázne svoje meno a úsmevom k slovu pridal. „Herman, Chudobný, ale ZEMAN.“ Veľmi rád si zaspieval aj zbojnícke piesne, no obdivoval nesmierne aj „gregorián!“ Keď bol životom zgniavený, zaspieval si „Zmiluj sa Bože nado mnou, podľa veľkosti svojho milosrdenstva!“ Keď bolo jeho srdce plné nádeje, z hĺbky duše si zaspieval „V teba Pane som dúfal. Nebudem zahanbený na veky.“ Slová jeho vnútornej sily a modlitby nikdy nechýbali na perách i duši. Poslednú pamiatku tohto vzácneho umelca sme si pripomenuli v pondelok 5. septembra 2011 na cintoríne v Prílepoch, za účasti rodiny, známych, ale i za účasti kolegov ZVUZS, prof. výtvarníkov, p. Grečnárovej, Kovala, ako i manž. Jelenákových. Poslednú úctu vzdali aj z KOS v Nitre – vz. Bc. Radecká. Ale nechýbali i dlhoroční amat. výtvarníci – Prof. Meňhart, Debnárová, Valent, Drienovský, ako i ak. soch. Š. Partl.

Česť jeho pamiatke!

Oľga Grečnárová

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button