Aktuality

Posledný návrh transformácie podnikov

poradna

 

Dňa 13.septembra 2011 opäť zasadala komisia pre transformáciu mestských podnikov.

K rokovaniu boli prizvané odborné poradkyne z Úradu verejného obstarávania Ing. Oľga Markovičová (okrem iného spoluautorka Zákona o verejnom obstarávaní) a Ing. Erika Blažičková. Okrem 11 členov komisie bol prítomný aj Ing. Jozef Latika, riaditeľ najväčšieho Mestského podniku Zlatých Moraviec – Technické služby.

Komisia zhodnotila doterajšie podklady a informácie o jednotlivých mestských podnikoch, ktorých hlavným problémom bolo získavanie investičných zdrojov na obnovu strojového parku, sanáciu skládky TKO či už starej, terajšej a založenie novej, ktorá mesto v najbližších rokoch čaká.

 

Z Mestského podniku – koncesia

 

Pani Blažičková poukázala vzhľadom k spomenutým skutočnostiam, na princíp ako aj výhody koncesii a objasnila pojmy, ktoré takéto zriadenie obnáša.

Hlavnými výhodami koncesie sú, že sa nemení majetok mesta, je zabezpečené financovanie, mesto má kontrolu nad spoločnosťou definovaním jej presných podmienok a koncesia sa udeľuje na dobu určitú. Súčasťou koncesie musí byť finančný plán, ktorý koncesionár predloží vo svojej ponuke.

 

Zlúčenie podnikov

 

Členovia sa zaoberali hlavne modelom zlúčenia mestských podnikov (Technických služieb, Záhradníckych služieb, Správy športových zariadení, Službytu) do jednej mestskej príspevkovej organizácie. Mestské kultúrne stredisko komisia navrhuje zlúčiť s organizačnou štruktúrou Mestského úradu, vznikom nového Oddelenia kultúry a športu (pracovný názov).

Takéto riešenie bolo v konečnom dôsledku komisiou odsúhlasené a následne odporučené na schválenie Mestskému zastupiteľstvu.

 

Výhody transformácie podľa predloženého návrhu

 

Bol predstavený aj základný model organizačnej štruktúry, z ktorého napríklad vyplynulo šetrenie na mzdách cca 100.000 Eur ročne. Ďalšie šetrenie sa očakáva pri zlúčení jednotlivých podobných činností, napr. mesto nebude musieť duplicitne obstarávať / servisovať stroje a zariadenia pre viacero svojich organizácií, ale iba pre jednu.

 

Súčasne s procesom zlúčenia bude naštartovaná aj tvorba podmienok a pravidiel koncesnej zmluvy. Tento proces je dlhodobý, definitívny a dokument by mohol byť známy na jar budúceho roku. Konečné slovo však bude mať Mestské zastupiteľstvo či už v prípade schválenia tohto zámeru, ako aj následnom schvaľovaní založenia spoločného MP (Príspevkovej organizácie) ku koncu roka.

Autor článku: Ľ. Rosinská

Informácie poskytol Jozef Škvarenina, poslanec MZ ZM, člen komisie pre transformáciu podnikov

[hr]

 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button