AktualitySamospráva

Uznesenie MZ (nemocnica) – nateraz pozastavené!

poradna

Primátor Zlatých Moraviec Ing. Peter Lednár, CSc. využíva právo podľa § 13 odst. 6 zákona č. 369/1990 Zb. O obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a nepodpisuje Uznesenie 10. zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach č. 188/2011 z 10. novembra 2011.

To znamená pozastavenie poslaneckého návrhu zakladateľskej listiny Mestskej nemocnice prof. MUDr. Rudolfa Korca, DrSc. aj štatút tejto nemocnice ako neziskovej organizácie.

Primátor mesta Peter Lednár zároveň zdôrazňuje, že on je v tejto situácii za zachovanie Mestskej nemocnice ako príspevkovej organizácie, čo ale poslanci Mestského zastupiteľstva výraznou väčšinou nepodporili.

Svoje stanovisko už primátor vyjadril v úvodnom príhovore na zasadnutí MsZ zo dňa 10. novembra a ako dôvody svojho konania uvádza, že toto uznesenie odporuje zákonu a je pre mesto Zlaté Moravce zjavne nevýhodné na základe nasledovného:

Podľa §27 zákona č. 213/1997 Z. z. :

Člen správnej rady, riaditeľ a člen dozornej rady (revízor) nesmie

a) vo vlastnom mene ani na vlastný účet uzatvárať obchody, ktoré súvisia s činnosťou neziskovej organizácie

b) sprostredkúvať pre iné osoby obchody neziskovej organizácie

Nakoľko za členku správnej rady bola Mestským zastupiteľstvom zvolená Pharm. Dr. Ivona Vicianová, ktorá vo vlastnom mene podniká v rovnakom predmete ako uvádza schválená listina pre novovzniknutú neziskovú organizáciu, je uznesenie, ktorého činnosť týmto primátor Peter Lednár pozastavuje, v rozpore so zákonom.

Rovnako možno mať pochybnosti o zvolení MUDr. Pavla Dvonča a Ing. Marty Eckhardtovej.

Taktiež predmetná schválená zakladateľská listina je z hľadiska zákonných požiadaviek nezrozumiteľná a neurčitá a preto v rozpore so zákonom.

Okrem toho ako vyplynulo z výpočtov prezentovaných na poslednom Mestskom zastupiteľstve, navrhnutá nezisková organizácia by od svojho počiatku vytvárala v podnikateľskej časti stratu, čo by zákonite viedlo k exekúciám na mestskom majetku a k likvidácií nemocnice. Možno preto konštatovať, že zriadenie navrhnutej neziskovej organizácie by bolo pre Mesto Zlaté Moravce nevýhodné.

Vzhľadom k týmto skutočnostiam sa primátor rozhodol Nemocnicu ponechať aj naďalej príspevkovou organizáciou a jeho názor o prípadnom ovládnutí

nemocnice skupinkou poslancov, jednoznačne ako dnes oficiálne informoval viaceré médiá, potvrdzuje aj predložený poslanecký návrh zakladateľskej listiny a štatútu NO spomínanej nemocnice.

 

informácie poskytol – Ing. Ján Jamrich – prednosta MsÚ Zlaté Moravce

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button