Aktualityi-POSTPodujatia

Vianoce v Schönbrunne

poradna
foto: J. Hlavačka

 Oslavy adventných dní na zámku sú iné ako v centre Viedne pred Radnicou, konštatovali účastníci zájazdu Jednoty SD Nitra, organizácia Zlaté Moravce, ktorý pripravil predseda DV pre svojich členov 3. decembra 2011. Návštevníci si mohli zaspievať pri vianočnom stromčeku. Každý hlas sa premenil na zvučiace mince pre SOS detské mestečko vo Viedni. V najkrajšej vianočnej dielni v pavilóne „Eherenhof“ mohli deti vyrábať sviečky zo včelích plástov, slamené a drevené ozdoby a maľovať obrazy pod vedením odborných majstrov umenia. Osemdesiat vystavovateľov pozývalo na prechádzku medzi stánkami s betlehemami a rôznymi výrobkami k Vianociam. Atmosféru dopĺňalo čerstvo napečené pečivo, vrecúška s liečivými rastlinami, rôzne cukrovinky a samozrejme horúci punč. Program pred stromčekom robili dychové hudby a rôzne detské chóry. Tradícia stromčeka trvá len 400 rokov. Prvý stromček na verejnosti ozdobila v roku 1816 manželka vojvodu Karla Henrieta von Nassau. Pieseň „Tichá noc“ sa spieva od roku 1818 a vznikla v mestečku Oberndorf. Text napísal kňaz Jozeph Moor, hudbu zložil Franz Xaver Gruber, ktorého pri komponovaní sprevádzala spomienka na tirolskú pieseň, ktorú mu spievala jeho mama. Účastníci zájazdu si utvrdili, že predvianočný čas je čas prípravy na najkrajšie sviatky roka, ktoré boli vo všetkých dobách veselé a šťastné, spojené s obdarovávaním – „sviatky neporaziteľného Boha slnka“.

Prehliadka viedla Cisárskymi záhradami, kto chcel, navštívil vianočne vyzdobené ZOO, Palmový a Púštny dom, kde práve dozrievali pomaranče, banány, kvitli rôzne kvety, rastliny a dreviny. Korytnačky, jaštery a spev vtákov dopĺňal žblnkotajúci potôčik. Tí mladší si pozreli Viedeň z Gloriety, ktorá je na kopci nad fontánou „NEPTÚN“. Tí účastníci, ktorí sa zúčastnili na zájazde 26. novembra 2011 na Vianočných trhoch v centre Viedne usúdili, že tie zámocké boli zaujímavejšie. Aj keď návšteva centra mesta mala tiež svoje čaro. Historická časť AUGUSTINKIRCHE – kostol, v ktorom je v liehu uložených 54 sŕdc rodu Habsburgovcov, obraz svätej Rity, ktorý vraj pred vojnou ronil krvavé slzy, boli hlavne pre veriacich ako balzam na duše. V Pandorfe – nákupnej dedinky v okrese Neusiedl am See, ktorá sa rozkladá na rozlohe 37 000 m² so 600 obchodnými značkami, si účastníci nakúpili tovar v zľave od 30 do 70% a tiež vianočné perníkové srdiečka a hviezdy. Srdiečka sú posolstvom lásky, priateľstva, životnej energie a hviezdičky sú symbolom nádeje. Unavení, ale spokojní sa vrátili večer k autobusu so spoločným prianím prežitia šťastných a bohatých Vianočných sviatkov, sviatkov pokoja, lásky a porozumenia v kruhu svojich najbližších. Za tieto akcie patrí vďaka vedeniu Jednoty SD Nitra, ktoré svojim členom na tieto akcie prispieva.

Eva Mihalková

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button