Aktuality

Reálna hospodárska situácia v našom meste

poradna

 

Je načase znovu odstupom času skonštatovať realitu v našom meste. Keďže sa blíži zasadnutie Mestského zastupiteľstva, na ktorom sa znovu bude rozhodovať o budúcnosti nás všetkých, je na mieste priblížiť všetkým občanom ako sa v skutočnosti veci majú a aký dopad bude mať rozhodnutie poslancov aj na ľudí, ktorých politika, chod samosprávy a výmeny názorov nášho vedenia vôbec nikdy nezaujímali.

Riaditelia všetkých mestských podnikov „bijú na poplach“. Či sa to niekomu páči alebo nie, situácia v meste Zlaté Moravce je alarmujúca a akákoľvek snaha primátora Petra Lednára je zo strany niektorých poslancov negovaná.

To, v akom stave mesto primátor prevzal, už veľmi dobre všetci viete. Zadĺžené, minimálne 8 rokov pre nejednotné názory poslancov a primátorky stagnujúce, hlavne v oblasti využívania finančných prostriedkov na projekty z Európskej únie, vďaka ktorým iné mestá na Slovensku „vykvitli“.

Nie je rozpočet, nebudú sa stavať byty

Dnes sme sa ocitli v rovnakom štádiu ako v minulosti. Na podnet poslancov sa rokovanie o mestskom rozpočte v decembrovom zasadaní MsZ nekonalo. Vraj nemali dostatok času na preštudovanie jednotlivých položiek, vzhľadom na neskoré dodanie materiálov. To, že sa programový rozpočet na rok 2013 s výhľadom na roky 2014 – 2015 zostavuje už od septembra, že sa predbežný rozpočet predkladal na preštudovanie každej jednej komisii, že mal každý jeden poslanec vždy dvere na Mestský úrad otvorené k jeho nahliadnutiu a že práve Mestská rada sa po dvakrát pred posledným rozhodujúcim zasadnutím zišla až na tretíkrát, resp., že dvakrát nebola uznášaniaschopná, je zas proti ich vyhláseniam. Je úplne jedno hľadať vinníka a kto má aké výhovorky. Mestský rozpočet schválený nie je, to znamená, že ďalšia snaha o rozvoj nášho mesta zlyhala. Pretože k žiadostiam o akékoľvek dotácie je potrebné doložiť schválený mestský rozpočet. A ten nemáme!

Úver poslancami neprešiel

Minulý rok mali možnosť poslanci schváliť úver, ktorý by ako-tak pomohol zachrániť aspoň sčasti finančnú situáciu na citeľné zveľadenie mesta (za spomenutie stoja rekonštrukcie ciest na uliciach Palárikova, Timravy, Priemyselná, Migazziho, J. Kráľa, parkoviská na Ul. Obrancov mieru, S. Chalúpku, chodníky na uliciach Duklianska, Hviezdoslavova, pri Reedukačnom domove, nádvorie na Ul. 1. mája 6-8, vybavenosť Veľkého parku s rekonštrukciou amfiteátra s korčuliarskou dráhou, dobudovaním šatní, soc. zariadení a detských ostrovčekov, vybudovanie detského centra pri Tescu z výmenníkovej stanice, skateboardové ihrisko + 6 ďalších detských ihrísk, aktualizácia Územného plánu mesta, rekonštrukcie škôlok, Mestského úradu, okružnej križovatky pri MsÚ a iné). V konečnom dôsledku sa tak nestalo, pretože výhrad zo strany poslancov bolo neúrekom. Každopádne neponúkli žiadne reálne altrernatívy, ktoré by nášmu mestu pomohli.

Ideálnym riešením je zlúčenie podnikov

Aby sa však nikomu nekrivdilo je potrebné pripomenúť, že sa poslanci rozhodli navrhnúť spôsob ako nešťastnú situáciu mesta zmeniť, a to zlúčením mestských podnikov. Avšak toto bol jeden z cieľov primátora Lednára už pri vstupe do svojej funkcie. Vtedy túto možnosť nebrali do úvahy a neskôr Mestské zastupiteľstvo zlúčilo len dva podniky (Mestské kultúrne stredisko a Správu športových zariadení), čo danú situáciu v žiadnom smere neriešilo, ale práve naopak. Napriek tomu bol na jesennom zasadnutí MsZ 2012 odstupom času schválený jeden z poslaneckých návrhov, a to opäť zlúčenie podnikov, no s nepremyslenými krokmi, ktoré by mali katastrofálny dopad nielen na súčasných zamestnancov a ktorý primátor v konečnom dôsledku aj vetoval. Zlúčenie podnikov je totiž dlhodobo pripravovaný proces, ktorý sa nedá realizovať doslova šibnutím čarovného prútika s časovým ultimátom tak, ako si to predkladajúci poslanci predstavovali. Preto im primátor dal možnosť odsúhlasiť začiatok prípravy tejto dôležitej transformácie tak, aby bola realizovaná postupne, zákonne, prospešne, reálne a premyslene. Tento bod bol nimi z rokovania MsZ v konečnom dôsledku po ďalšie dva rázy stiahnutý. Ale prečo, ak bolo v úmysle aj primátora aj poslancov vytvoriť to isté? Tu sa proste bude z princípu akákoľvek snaha o zmenu mariť.

Všetko má dopad na zamestnancov a bežných ľudí v meste

Všetci zabúdajú, že naša samospráva je naozaj na dne. Možno sčasti vinou bývalého vedenia, možno nekonaním a nenachádzaním spoločnej reči s ďalším primátorom a v tom, čo by nám bolo ku prospechu. Chýba dôvera a zľahčujú sa zo strany poslancov veľké problémy. Oni síce tvrdia opak a ako im na všetkom a všetkých záleží, ale v konečnom dôsledku je primátor jediný, ktorý vníma prácu jednotlivých podnikov, ich zamestnancov a aj úradu natoľko, aby z ľudí cítil tlak a veľakrát ich pocit zbytočnej práce, demotivácie a rezignácie.

Rozpočet je v rukách poslancov

Momentálny stav z pohľadu prerozdelenia financií mestského rozpočtu je viac než hrozný. Ak sa na najbližšom zasadnutí Mestského zastupiteľstva schváli navrhovaný rozpočet v predloženom znení, a nenájdu sa opatrenia, ktoré by celú situáciu riešili, ak sa donekonečna bude z princípu klásť primátorovým snahám nedôvera, ak sa budú donekonečna hľadať v rozpočte len „rezervy“ na futbalovú akadémiu napriek tomu, že iné združenia, organizácie a mestské podniky sú bez, alebo len s minimálnou podporou Mesta, s mestskými podnikmi je na zánik odsúdené celé naše mesto.

A zbytočne sa milí občania tohto mesta budeme domáhať spravodlivosti, odvolávať sa na platenie daní a toho, čo nám právom patrí.

Dane platíme do štátneho rozpočtu – štátu, a záleží len na tých „hore“ ako sa nám v podobe podielových daní vrátia späť do našej mestskej pokladnice (na rok 2013 boli znovu krátené s výzvou a upozornením mesta na vytvorenie rezerv). Potom záleží len na našom Mestskom zastupiteľstve, ako poctivo sa tieto štátom zatiaľ len „prisľúbené eurá“ pre tento rok rozdelia.

Preto nebuďte pasívni a príďte sa pozrieť na najbližšie 22. zasadnutie Mestského zastupiteľstva, ktoré sa bude konať dňa 28. februára v obradnej sále MSKŠ.

Ľ. Rosinská

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button