AktualityKultúra

Úspešný návrat kľačianskych ochotníkov po dvadsiatich rokoch

poradna

Preplnená sála kultúrneho domu, výbuchy smiechu a záverečné ovácie dokresľovali kulisu premiéry komédie Klamala – nesklamala, ktorou sa 14. apríla ochotníci z Čiernych Kľačian po dlhoročnej odmlke predstavili domácemu publiku.

Príčinou niekoľkoročnej prestávky divadelného súboru Inovec boli materské povinnosti režisérky Márie Švecovej. „Mala som ročné dieťa a nedalo sa od neho odísť. Potom prišlo ďalšie a nebolo toho, kto by sa divadla chytil. Aj som vravela nech to niekto zoberie, že mu pomôžem, no nešlo to,“ vysvetľuje režisérka.

Návrat ochotníkov na scénu si žiadali nielen Kľačanci, ktorým divadlo chýbalo, ale aj samotní herci. No a výber komédie Klamala – nesklamala z pera francúzskeho dramatika Maurice Hennequina tiež nebol náhodný. Práve s ňou zaznamenal Inovec úspechy u publika pred dvadsiatimi rokmi. Aj herecké obsadenie bolo až na malé výnimky rovnaké ako vtedy.

„Chceli sme rozbehnúť vlak, ktorý sa pred dvomi desaťročiami zastavil s rovnakou partiou. Nebolo to až také ťažké, lebo herci chodili na skúšky s radosťou,“ hovorí Mária Švecová.

Podľa diváckych ohlasov sa to iste podarilo, tak ako aj osloviť nové tváre, ktoré bude Inovec potrebovať.

Režisérka to vidí optimisticky: „V obnovenej hre si dvaja mladí zahrali a jeden z nich bol môj syn, kvôli ktorému som od divadla na čas odišla. Ľudia majú sami záujem, aj ma oslovujú, že chcú hrať. Na druhej strane ich aj nutne potrebujeme, pretože starších hercov už do niektorých úloh nemôžeme kvôli veku obsadiť.“

Na predstavenie Sklamala – nesklamala sa môžu v najbližšom čase tešiť aj diváci vo Volkovciach, Topoľčiankach, Choči a v Kozárovciach. No a po prázdninách plánuje Mária Švecová naštudovať ďalšie predstavenie, už aj s mladými posilami. Určite bo bude komédia, lebo ako hovorí: „Keď ľudia plačú v živote, tak nech sa tešia aspoň z nášho divadla.“

JOŽO MALÝ

[nggallery id=384]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button