Aktuality

Kristove roky súťažného nemčinianskeho vinohradníctva

poradna

www.zlatemoravce.info

Takmer šesťsto vzoriek vín z päťdesiatdva odrôd minuloročnej úrody hrozna mohli okrem odbornej poroty ohodnotiť a najmä ochutnať aj bežní návštevníci súťažnej výstavy vín 2013, ktorú v dňoch 17. až 18. mája zorganizoval Spolok vinohradníkov a vinárov v Nemčiňanoch, neďaleko Zlatých Moraviec. Išlo už o tridsiaty tretí ročník tejto súťaže.

„Ani sa mi veriť nechce, že sme pri tom víne skoro aj zostarli. Keď sme sa v roku 1981 rozhodli zorganizovať prvý ročník tejto súťaže, stúpali sme na príliš tenký vinohradnícky ľad. Nepreskúmaný a neprebádaný. Sme veľmi radi, že nám to vydržalo a vychovali sme množstvo nasledovníkov,“ povedal nám Jozef Nízl, zakladateľ súťaže zo Spolku vinohradníkov a vinárov Nemčiňany.

Výsledky ich práce sa odzrkadľujú nielen v kvalite vína, ale aj v osvete a kultúre pitia vína. Povedal, že teraz už väčšina vinárov, ale aj bežní konzumenti, nehľadajú víno iba preto, že ideme na opiť, hľadajú v ňom aj hlbší význam a zmysel, a stretnutia pri víne sa stávajú skutočne spoločenskými udalosťami. Podľa Jozefa Nízla mali sa od čoho odraziť, keď Zlatomoravecky, Vrábeľsky a Tekovsky región patrili svojho času k najväčšej vinárskej oblasti v rámci bývalého socialistického Československa.

„Už dávno sa to zmenilo, žiaľ k horšiemu. Množstvo viníc a veľkovýrobní vína, ako je napríklad Malanta, dnes už iba chátra, spievajú svoju labutiu pieseň,“ dodal s nostalgiou v hlase Jozef Nízl.

Pozvanie na zhodnotenie výsledkov celoročnej práce vinárov prijal aj primátor Zlatých Moraviec Ing. Peter Lednár, CSc. Ako správnemu lokálpatriotovi mu osobitne chutil pohárik Tramínu červeného slamového z Vinárskych závodov Topoľčianky.

„Víno je dar slnka, výsledok tvrdej práce a potu v tvári, a ako sa už aj vedecky potvrdilo, v malých množstvách i liek. Od malička som sa pohyboval vo vinohradníckych oblastiach a sférach veľmi blízkych vínu, a preto si veľmi vážim všetkých, ktorí sa vydali cestou pestovania a dorábania tohto daru prírody,“ povedal nám primátor Zlatých Moraviec Peter Lednár. Obdiv zložil aj nemčinianskym vinohradníkom, ktorí pravidelným organizovaním tejto súťaže robia veľmi dobré meno širokému regiónu. Primátor mesta pri tejto príležitosti venoval Jozefovi Nízlovi na pamiatku knihu Zlaté Moravce na starých pohľadniciach.

Víťazné vína

Po rozhodnutí odbornej poroty sa víťaznými vínami jednotlivých kategórii napokon stali tieto vína:

Titul Šampión bielych suchých vín získal Rizling vlašský, neskorý zber 2012 z New Concept Bratislava, Šampiónom červených vín so zvyškovým cukrom sa stalo Rulandské šedé slamové z Rodinného vinárstva Strelec, Krupina, Šampiónom červených vín Dunaj, neskorý zber 2012 Ivan Čapičíka zo Zelenča, víťazom kategórie ružových vín Cabernet Sauvignon, výber z hrozna 2012 Dubovský&Granič zo Svätého Jura, najvyššie hodnotené zahraničné víno bol Sauvignon blanc, slamové 2011 zo Slovinska, titul Najvyššie hodnotené víno obce Nemčinany získalo Rulandské biele, neskorý zber 2006 Jozefa Nízla z Nemčinian, víťaznú kolekciu 9 bronzových, 10 strieborných a 6 zlatých medailí si odniesli Vinárske závody Topoľčianky, najvyššie hodnoteným vínom tekovského vinohradníckeho regiónu sa stalo Veltlínske zelené, výber z hrozna 2012 – Vínum Uhnák, Čajkov, titul najvyššie hodnotené víno vrábeľského vinohradníckeho regiónu získal Rizling vlašský, ľadové 2012 Jaroslava Tomku z Vrábeľ a najvyššie hodnoteným vínom zlatomoraveckého vinohradníckeho regiónu sa stalo víno Tramín červený, slamové 2012 z Vinárskych závodov Topoľčianky.

-s-

[nggallery id=402]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button