Aktuality

V Zlatých Moravciach sa vzdal „tichý“ hold padlým

poradna

www.zlatemoravce.info

Na Námestí hrdinov sa vo štvrtok 9. mája stretli ľudia z radov občanov, poslancov, zástupcov mestských podnikov, škôl a členov SZPB, aby si pripomenuli 68. výročie víťazstva nad fašizmom. „Verím, že toto pietne zhromaždenie je možné chápať nielen ako prejav najhlbšej úcty voči obetiam druhej svetovej vojny, ale tiež ako poďakovanie jej hrdinom,“ odzneli slová z úst Lukáša Belicu, ktorý úvodom privítal všetkých prítomných a následne predniesol báseň od Jána Turana Oslobodenie Bratislavy. K prítomným sa tematicky prihováral viceprimátor Zlatých Moraviec Jozef Škvarenina, ktorý, okrem iného, povedal veľmi zaujímavú myšlienku v znení: „Ak si chce niekto pripomínať tieto udalosti z pohľadu, že mu to niekto nariadi, že to musí, tak nech to radšej nerobí. Ale, ak jeho svedomie cíti, že musí vzdať vďaku, tak tomu som veľmi rád. A ďakujem všetkým tým, ktorí spolu s nami prišli túto vďaku a úctu vzdať.“ Po slovách viceprimátora prezentoval svoje sprievodné slovo k tejto významnej udalosti predseda organizácie SZPB Ivan Malý, vďaka ktorému sme oprášili dôležitú spomienku na takú boľavú minulosť a pripomenuli sme si, že vo vojne zahynulo 50 miliónov ľudí. Podľa jeho slov je len na našom území pochovaných vyše 60 tisíc príslušníkov Červenej armády, viac ako 10 tisíc vojakov rumunskej armády, 2790 príslušníkov československého vojska a približne 50 tisíc nemeckých a maďarských vojakov. Na Slovensku sa našlo 176 hromadných hrobov. Je dôležité, aby mladá generácia vedela, čo všetko v sebe, okrem toho, že je to deň voľna, ukrýva 8. máj. Ivan Malý svoju reč ukončili slovami: „Vzdajme hold našim osloboditeľom, dedom, otcom a mamám, ktorí bojovali za našu slobodu a lepší život. Nech II. svetová vojna bola posledná!“

Z príležitosti pietnej spomienky, ako býva vo zvyku, odznela tiež Slovenská hymna. Kultúrnou súčasťou bolo vystúpenie speváckeho súboru Babička, ktorej členovia zaspievali na smutnejšiu nôtu. Záverom stretnutia bolo samotné dôstojné kladenie vencov k soche nášho zlatomoraveckého partizána, každodenne nám s výstrahou a mlčky pripomínajúceho dôsledky, ktoré so sebou prináša vojna.

M. Petrovičová

[nggallery id=397]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button