AktualitySamosprávaŠport

Futbalovú akadémiu nikto neruší

poradna

www.zlatemoravce.info

Panika, ktorá vznikla v meste ohľadom budúcnosti Požitavskej futbalovej akadémie v Zlatých Moravciach, nie je vôbec na mieste. Medzi ľuďmi sa totiž rýchlosťou blesku začali šíriť fámy, že Mesto chce akadémiu zrušiť. Takáto informácia však nikde neodznela. Vysvetľuje prednosta Mestského úradu v Zlatých Moravciach Mgr. Roman Šíra.

„Jasne a zrozumiteľne to prednesiem aj na zasadnutí Mestského zastupiteľstva, ktoré bude tento štvrtok o 15.00 h v divadelnej sále Mestského strediska kultúry a športu. Na verejnú diskusiu sem pozývame širokú verejnosť, kde sa občania dozvedia, prečo prichádzame s alternatívou vytvorenia Mestského futbalového klubu.

Všetci veľmi dobre vieme, že sa poslanci snažili v predchádzajúcich rokoch, tak aj v tomto roku, vydeliť financie pre Požitavskú futbalovú akadémiu. V minulom roku išlo o dotáciu vo výške 90-tisíc €, ktorá bola aj vyplatená. Ľudia sa pýtajú, prečo je to tak. Žiadajú, aby boli tieto financie prerozdelené prijateľnejším kľúčom aj na iné športové odvetvia. Nie je predsa mysliteľné, aby ostatné športové združenia, ktorých máme v meste 43, boli z celkového objemu prostriedkov dotované iba nejakými 21 percentami (tak tomu bolo v minulom roku) a všetko ostatné išlo do Požitavskej futbalovej akadémie.

Prednosta Mgr. Roman Šíra poukazuje napríklad na hokejový klub. Aj oni majú vyše sto členov, od Mesta však dostali v minulom roku dotáciu iba 2500 €.

„Mestský futbalový klub má byť iba alternatívou, aby sa futbalu mohli venovať všetky, teda nielen talentované deti,“ hovorí primátor mesta Ing. Peter Lednár, CSc. Dodal, že mesto nikdy nepovedalo, že sa chystá zrušenie PFA. Futbalovú akadémiu mesto dotuje od roku 2003.

„Pokiaľ to bolo, ľudovo povedané, v únosnej miere, ľudia nenamietali. Teraz sa pýtajú, či na budúci rok dáme na akadémiu  120-tisíc a na ďalší 150-tisíc €. Našim jednoznačným zámerom v rámci projektu „Športujme a nedrogujme“, je sprostredkovať šport pre širšiu masu detí, aby sme na športoviská dostali čo najviac detí, mládeže i dospelých,“ dodal primátor mesta.

Požitavskú futbalovú akadémiu určite nikto neruší, pretože to ani v kompetencii Mesta nie je. Tu však chýbajú jasné pravidlá v transparentnosti využitia mestských finančných prostriedkov.

O. Sivčák

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button