Aktuality

„Gymnazisti“ sa stretli po 60-tich rokoch

poradna

www.zlatemoravce.info

Gymnázium Janka Kráľa si v tomto roku pripomína okrúhle 100. výročie svojho založenia. Žiaci, ktorí opustili jeho brány ako čerství maturanti presne pred šesťdesiatimi rokmi (r.1953), sa organizovane, aj vďaka pani Terézii Deákovej, stretli 6. júna v priestoroch reštaurácie Eminent, aby spolu zaspomínali na školské časy a všetko, čo ich až k dnešnému dňu spája. Ako sami povedali, väčšina z nich sa pustila na dráhu učiteľovania. Spolužiaci sa „zozbierali“ z rôznych miest (Bratislava, Piešťany, Púchov, Ružomberok, Nová Baňa, Nitra), aby si posedeli v príjemnej atmosfére aj v spoločnosti bývalého riaditeľa RNDr. Kolomana Kráľa, ktorý tento post zastával v rokoch 1981 až 1990. V tento, pre nich významný deň, sa žiaľ, sa už nemohli stretnúť v plnom počte (22), pretože niektorí z nich už nie sú medzi nami. Spomienky na svojich zosnulých spolužiakov pretrvávajú naďalej v každom jednom, ktorí sa stretnutia mohol zúčastniť.

Atmosféra pri stole bola naozaj výborná a podčiarkli ju aj spomienkové fotografie, ktoré so sebou priniesli spolu s pozitívnou nostalgiou aj kus minulosti. Pri rozhovore s týmito optimisticky naladenými a usmiatymi ľuďmi padla smerom ku mne otázka, či viem odhadnúť, koľko majú spolu rokov. Potom mi prezradili, že toto číslo sa dotklo hranice 880. Považujú sa za netypický ročník, nemali ani klasickú stužkovú, pričom práve tie ich maturitné stužky boli farby červenej. Po tom, čo opustili školu, prebehla jedna z ďalších reorganizácií školstva, ktorá sa postarala o to, že okrem iných škôl, aj z gymnázií sa vytvorili jedenásťročné stredné školy. S bývalými študentmi Gymnázia Zlatých Moraviec sme sa lúčili s prianím ešte pekných, spoločne strávených chvíľ. Dnešným mladým študentom v skratke jednotlivo odkazujú stručné: Učiť sa, učiť sa, učiť sa… Veľa tvoriť, málo troviť… a tiež, aby sa slušne správali k profesorom a hlavne, nech si vážia starších ľudí. A ja ešte dodám za všetkých – buďme k sebe všetci ľudskí, nezávisle od veku. Ďalšie z príjemných stretnutí nás presvedčilo o tom, že priateľstvo a spomienky spájajú ľudí na dlhé roky.

-mp-

[nggallery id=428 template=”player”]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button