AktualitySamospráva

Spoznávajme sa navzájom

poradna

 www.zlatemoravce.info

Zlaté Moravce navštívil v posledný májový deň mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ruskej federácie v Slovenskej republike Pavel Kuznecov. Na pôde Mestského úradu v Zlatých Moravciach ho prijal primátor nášho mesta Ing. Peter Lednár, CSc.

„Jeho pozvaniu do Zlatých Moraviec predchádzalo vzájomné stretnutie a spoločné rozhovory na slávnostnej recepcii pri príležitosti sviatku Dňa víťazstva ešte z 9. mája na pôde Ruského veľvyslanectva v Bratislave. Obaja sme zistili, že máme spoločné názory na mnoho vecí a bolo by dobré pokračovať vo vtedy rozbehnutých rozhovoroch. Som rád, že pán veľvyslanec prijal pozvanie na návštevu Zlatých Moraviec, a že sa mi podarilo dodržať sľub, podľa ktorého som mu ukázal nielen Zlaté Moravce, ale aj široké okolie, a že si urobil názorný obraz o živote a dianí v našom meste a regióne. Ubezpečil nás, že sa k nám ešte určite vráti, a naša spolupráca môže pokračovať tak na poli kultúry ako aj v podnikateľských oblastiach,“ povedal nám po ukončení návštevy ruského veľvyslanca v našom meste primátor Ing. Peter Lednár, CSc.

Program návštevy veľvyslanca Ruskej federácie Pavla Kuznecova v našom meste bol skutočne bohatý. Po prijatí na pôde mestského úradu pokračovali bilaterálne rozhovory v obradnej sále Migazziho kaštieľa, na ktorých sa okrem iných zúčastnili poslanec mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach Ľudovít Chládek a zástupca primátora Ing. Jozef Škvarenina.

„V rámci bilatelárnych rozhovorov sme načrtli rôzne smery možnej spolupráce regiónu Zlaté Moravce a mesta Zlaté Moravce s partnerskými mestami v Ruskej federácií, na základe ktorých sa pokúsime zorganizovať návštevu ruskej podnikateľskej misie v Zlatých Moravciach, a aby sme zároveň mohli rozbehnúť spoluprácu v oblasti investičných akcií,“ upresnil priebeh návštevy primátor Zlatých Moraviec.

Veľmi dobrý dojem na ruského veľvyslanca urobilo aj privítanie chlebom a soľou ako aj hodnotná kultúrna vložka v podaní členov Základnej umeleckej školy v priestoroch Migazziho kaštieľa. Potom si so záujmom pozrel výstavu fotografií o bombardovaní Srbska leteckými silami Aliancie NATO z roku 1999 pod názvom Nezabudnime, peši si prezrel centrum mesta s návštevou Župného domu, položil kvety k pamätníku Partizána a oboznámil sa s históriou mauzólea rodu Migazziovcov. Navštívil tiež priemyselný park, kde ho privítal a priestormi a s fungovaním spoločnosti sprevádzal Ing. Jozef Hollý majiteľ HP strojární Zlaté Moravce, následne ho s prostredím a históriou Zubrej zvernice oboznámil Ing. Milan Garaj, riaditeľ OZ Topoľčianky. V rámci pobytu nasledovalo položenie vencov k pamätníku padlých vojakov – dvoch ruských rozviedčíkov, ktorí 15. marca 1945 svojimi životmi doplatili na stretnutie s nemeckou hliadkou. Veľvyslanec vyzdvihol najmä skutočnosť, že o hroby oboch vojakov je veľmi dobre postarané, a že nezabúdame na tých, ktorí bojovali a padli za našu slobodu. V rámci programu nasledovala prehliadka kaštieľa v Topoľčiankach, skutočným zážitkom pre neho však bolo oboznámenie sa s výsledkami práce Národného žrebčína Topoľčianky, priestormi ktorého ho osobne sprevádzal riaditeľ podniku Ing. Michal Horný.

Jediné, za čím ruský veľvyslanec banuje po návšteve Zlatých Moraviec je skutočnosť, že k nám nezavítal už skôr, a že jeho návšteva trvala iba jeden deň. Prvý krok na vzájomné spoznávanie sa je však už za nami, teraz môžu nasledovať tie ďalšie.

-s-

[nggallery id=416]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button