Aktuality

Pribudnú nové priestory na parkovanie

poradna

Osobných vozidiel pred našimi bytovkami neustále pribúda, tlačenice na parkoviskách počas návratov z práce neraz narúšajú harmóniu spolunažívania jednotlivých obyvateľov. Pociťujú to aj občania Zlatých Moraviec z ulice Obrancov mieru. Autá sú tam na úzkej uličke natlačené na seba, s minimálnym priestorom na manipuláciu, dalo by sa povedať, že drobné ťukance sú tu na dennom poriadku.

„Po rozšírení parkovania na Ulici Martina Benku sme zareagovali aj na výzvy obyvateľov z ulice Obrancov mieru a zvolali sme na pondelok 15. júla stretnutie s obyvateľmi bytovky, aby sme s nimi prekonzultovali možnosť rozšírenia parkovania aj na tejto ulici,“ povedal nám primátor nášho mesta Ing. Peter Lednár, CSc.

Na stretnutí sa zišlo približne tridsať obyvateľov bytovky. Primátor ich informoval o možnosti urýchleného rozšírenia parkovania výstavbou jednoduchej spevnenej plochy. Na vybudovanie asfaltového parkoviska totiž mesto nemá peniaze, vyžadovalo by si to rôzne súhlasy a prípravu projektov, bolo by to finančne náročnejšie a celý proces by si vyžadoval dlhšie časové obdobie. Spevnená plocha bude síce provizóriom, ale takmer okamžite sa tým vyrieši množstvo problémov a veru aj zbytočných sporov.

V súčasnosti tu pri ohľaduplnom prístupe vodičov s ťažkosťami zaparkuje maximálne päťdesiat vozidiel. V prípade rozšírenia parkovacieho priestoru o spevnenú plochu tu bude môcť bez problémov parkovať minimálne o tridsať až štyridsať vozidiel viac. Išlo len o to, aby ľudia súhlasili, že parkovanie sa rozšíri na nevyužívaný trávnatý pás o šírke približne trinásť a dĺžke šesťdesiatpäť metrov, ktorý sa nachádza medzi cestou a oplotením vedľajšej materskej školy na Kalinčiakovej ulici. Trávnik sa vyberie a nahradí sa uvalcovaným makadamom.

„Aj tak sa sem chodia vykadiť iba psy a mačky,“ hovorili občania bytovky. Tí sa s otázkami o spôsobe budúceho parkovania obracali aj na prednostu mestského úradu Mgr. Romana Šíru, Emila Hudáka z referátu výstavby MsÚ a Mgr. Petra Sendlaia, riaditeľa Službytu. Obyvatelia žiadali, aby sem po rozšírení parkovacieho priestoru pribudli minimálne tri stĺpy s osvetlením, keďže na ulici sú namontované úsporné žiarivky a osvetlenie by už nepostačovalo pokryť celú plochu. Primátor sľúbil, že pôjde o rýchlu výstavbu a novú spevnenú plochu by tu mesto mohlo vybudovať v priebehu dvoch týždňov, hotová by teda mala byť už začiatkom augusta. Dodal, že výstavba novej parkovacej plochy nijako neovplyvni vedľajšie detské ihrisko, ba práve naopak, pribudne sem oplotenie tak zo strany nového parkovania, ako aj k smetným nádobám, aby neprišlo k úrazu, keď tam niektoré z detí odkopne svoju loptu.

„Ľudia ma zároveň požiadali o sprístupnenie ihriska v priestore materskej školy. Nevidím v tom problém, ba práve naopak, ich požiadavky vítam. Priestor je trochu zanedbaný, ale vybudujeme tu riadny bočný vstup aj s večerným osvetlením a s bežeckou dráhou. Ako znak snahy o oživenie týchto priestorov tu v najbližšom čase zorganizujeme Guláš fest, teda podobnú akciu vo varení gulášu, aká sa v júni konala aj v mestskej časti v Chyzerovciach,“ dodal primátor nášho mesta. Dátum konania akcie sa ešte upresní.

-siv-

[nggallery id=459]

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button