Aktuality

Pietna spomienka: 69. výročie Slovenského národného povstania

poradna

Spomienkové stretnutie pri príležitosti 69. výročia SNP sa konalo 28. augusta v priestoroch divadelnej sály MSKŠ. Priebehom programu, ktorého súčasťou bol prednes básne a vystúpenie učiteľov Základnej umeleckej školy, sprevádzala Tatiana Kováčová. Na stretnutí boli po odznení slovenskej hymny menovite privítaní – primátor mesta Zlaté Moravce Ing. Peter Lednár, CSc., poslanec NR SR Mgr. Marián Kéry, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Doc. Ing. Milan Belica, predseda ZO SZPB Ivan Malý, ako aj tí, ktorí si prišli pripomenúť toto výročie ako významný medzník v histórii Slovenska.

K slávnostnému príhovoru, v ktorom odzneli nasledujúce slová, bol ako prvý prizvaný Peter Lednár: „Vážení občania mesta Zlaté Moravce, veľavážení členovia MsZ, milí spolupracovníci, milá mládež, ale najmä pamätníci na obdobie 2. svetovej vojny a na udalosti s vyhlásením SNP so začiatkom 29. augusta v roku 1944, ktorého 69. výročie si práve v týchto dňoch pripomíname. Dejiny a historický význam SNP spočíva v snahe nás Slovákov urýchliť porážku nacistického Nemecka a jeho spojencov a zbaviť sa národnostného útlaku. Pripomeniem iba, že v týchto zložitých časoch sa v Tribečskom pohorí ukrývalo vyše tisíc partizánov rôznych národností z oddielov Nitrianskej partizánskej brigády a najmä podhorskej obce Skýcov a Zlatno a nezmazateľne sa zapísali do dejín SNP ako centrum protifašistického odboja.“

Svojím príhovorom pokračoval Marián Kéry: „Som trošku smutný, že sa stretávame každoročne takmer stále tí istí, chýba tu stredná generácia, chýba tu mládež. Chcem apelovať najmä na vás starí rodičia, rodičia, skúste o tom rozprávať nenútene svojim vnukom, svojim deťom a priveďte ich k pomníkom, ktoré symbolizujú 29. august roku 1944. Želám si keby, sme sa o rok pri jubileu 70. výročia zišli vo väčšom počte a verím, že snáď tie moje slová budú vyslyšané.“ Milan Belica na záver svojho príhovoru poďakoval všetkým, ktorí v Zlatých Moravciach pripravili pietnu spomienku na dni, na ktoré skutočne ako Slováci môžeme byť veľmi hrdí.

Ako posledný s veľavravným príhovorom vystúpil Ivan Malý:„Niekoľkí občania nášho mesta a okolitých obcí, ktorí sa zapojili do povstania, padli, ale ešte niekoľko ich žije medzi nami. Pred 69. rokmi boli mladí, plní života a predstáv o svojej budúcnosti. Keď však našu vlasť začali obsadzovať nemeckí okupanti s domácimi prisluhovačmi, neváhali do rúk zobraťzbraň a svoju vlasť brániť, aby mohli žiť v pokoji a v mieri aj ich deti, vnuci a pravnuci. Za to vám všetkým patrí vďaka a úcta, vďaka všetkým tým, ktorí v rozhodujúcichchvíľach neváhali nasadiť a obetovať to najcennejšie – vlastné životy. Vzdajme im hold a nehynúcu pamäť.“

Po príhovoroch a programe sa celým mestom od MSKŠ k pomníku na Námestí hrdinov z príležitosti výročia niesli vence pripravené k aktu ich, síce tichého, ale o to viac úctivého kladenia, ako česť pamiatke všetkým, ktorí sa zaslúžili o náš život v mieri.

-mp-

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button