AktualityPre deti

Beseda o SNP

poradna

 Mestské múzeum v Zlatých Moravciach v spolupráci s múzeom na Zlatne usporiadalo dňa 13. septembra 2013 pri príležitosti 69. výročia SNP pre žiakov zlatomoraveckých škôl besedu o protifašistickom odboji v horách Tribeča spojenú s malou ukážkou vojenskej techniky a zbraní.

Nemali by sme zabúdať na Povstanie, ktoré nám podľa slov pána Štefana Doskoča zo Zlatna prinieslo slobodu a významne sa zapísalo do dejín Slovenska. Mladým ľuďom porozprával príbehy z obdobia vojnových časov a partizánskej činnosti v Tribečskom pohorí, kde sa ukrývalo vyše tisíc partizánov rôznych národností z oddielov Nitrianskej partizánskej brigády. Podhorská obec Zlatno sa počas druhej svetovej vojny stala dejiskom Slovenského národného povstania protifašistickým odbojom a svojou masovou účasťou získala čestný názov – partizánska obec. Dňa 22. decembra 1944 postihla Zlatno tragická udalosť, keď nad obcou havarovali dve sovietske bombardovacie lietadlá Lisunov zasiahnuté silnou nemeckou protileteckou obranou po nálete na kolóniu nemeckých tankov v Chynoranoch na hornom Ponitrí. Jedno z lietadiel začalo horieť a uvoľnené bomby zasiahli obývanú časť obce. Obe lietadlá havarovali neďaleko Zlatna a pri leteckom nešťastí zahynulo 11 obyvateľov, z toho päť detí, a rovnaký počet príslušníkov sovietskej armády. Haváriu lietadiel prežil iba jeden vojak. Počas povstania v oblasti Javorového vrchu havarovalo aj dobre vyzbrojené angloamerické lietadlo, ktoré sa úspešne zapojilo do bojových akcií pri Skýcove. Všetky tieto udalosti z obdobia SNP pripomína zbierka rôznych pozostatkov z havarovaných lietadiel, zbraní a munície uložená v múzeu na Zlatne, ako aj dva vojnové pomníky. Pamätníky, ku ktorým prechovávame pietnu spomienku za dnešnú slobodu a pokojný život v mieri. Jeden z nich sa nachádza pred obecným úradom a druhý na Dvanástej table. Na počesť SNP bol v roku 1988 založený Náučný partizánsky chodník po stopách partizánskych oddielov zo Zlatna na Skýcov. Pamiatku obetiam Slovenského národného povstania si do Tribečskeho pohoria príde každý rok uctiť množstvo účastníkov nášho politického a kultúrneho života spomienkovým pochodom.

Pán Štefan Doskoč porozprával žiakom aj o nebezpečenstve pri manipulácii s nevybuchnutou muníciou z druhej svetovej vojny a turistických zaujímavostiach z oblasti Tribečskeho pohoria. Na záver besedy sa predstavil malou ukážkou svojho drevorezbárskeho umenia, ku ktorým patrí maketa bombardéru Lisunov a historických zbraní.

Anton Kaiser

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button