Aktualityi-POST

Október – mesiac úcty k starším

poradna

 Toto je téma, ktorá by mala osloviť každého z nás! Počas niekoľkých desiatok rokov, rodinu a vzťahy v nej nápadne ovplyvnili spoločenské zmeny. Rodičia, deti a vnúčatá nevychádzajú v týchto dňoch vždy dobre. Tieto tri generácie na seba skôr narážajú, než by spolupracovali. Čo to prináša? Viac osamelosti a pocitu nešťastia u ľudí v pokročilom veku, u starých rodičov – u tých členov rodiny, ktorí sú často najzraniteľnejší. U tých, na ktorých sa rodinní príslušníci môžu obracať v čase ekonomických ťažkostí. Aká je situácia vo vašej rodine? Skutočne si starých rodičov ceníte? Stále viac sa rozširuje zvyk, nechať starých rodičov v nemocniciach, v domovoch dôchodcov, aj keď v skutočnosti majú dosť priestorov žiť u nich doma. Rodiny chcú „zo života vyťažiť čo najviac“ a nahovárajú si, že babičku alebo dedka bezpečne umiestnili v domove dôchodcov a urobili všetko čo sa od nich očakávalo.

Kde vymizli ľudské vlastnosti, ktoré podporujú šťastný život v spoločnosti a rodine – vlastnosti ako je dobrota, úcta k blížnemu, vzájomná náklonnosť? Namiesto toho, aby starí rodičia boli v úcte ako zdroj obohatenia a stability, deti a vnúčatá ich často považujú za nešikovnú prekážku, ktorá nezapadá do rýchlych spoločenských zmien. Generačná priepasť sa stále zväčšuje a to vyvoláva značné napätie. Zabúdajú však, že starí rodičia môžu byť veľmi užitoční! Malé darčeky a veľkorysé gestá z ich strany vyvolávajú pozitívnu reakciu. Rodinný život spríjemňujú skôr láskavé slová, ako neustále sťažnosti! Keď starí rodičia venujú vnúčatám čas, učia ich zábavné hry a drobné užitočné práce, rozprávajú im životné príbehy, alebo rodinné anekdoty – vytvárajú si tak podklad pre trvalé spomienky na seba, keď už tu nebudú.

Je dobré, keď láska a úcta k starším je prejavovaná neustále, nielen pri zvláštnych príležitostiach ako je „mesiac október.“ Nezabúdajme na jedno príslovie múdreho kráľa Šalamúna: „Korunou starcov sú ich vnukovia a krásou ich synov sú ich otcovia!“

Mária Homolová – obyvateľka Zlatých Moraviec


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button