Aktualityi-POST

Veľkonočné zvyky a obyčaje

poradna

Týždeň pred Veľkou nocou na Kvetnú nedeľu chodievali matky oblečené v čiernom do chrámov aj s deťmi počúvať sväté pašie. To preto, aby sa ich deti naučili čo najskôr hovoriť. V ten deň si dievčatá prinášali do domov rozkvitnuté vŕbové prútiky a takto pritom spievali: Ej vtáčok, vtáčok, čo tak ráno šteboceš? Či ťa zima trápi? Trápi ma, trápi, dievčina krásna, vlasy do pása. V mnohých dedinách na Slovensku na Kvetnú nedeľu chodievali dievčatá s vŕbou ozdobenou farebnými mašľami pod okná spievať pieseň: Kvetná nedeľa, kde si kľúče podela. Dala som ich dala svätému Jurovi, aby zeme odomykal, aby tráva rástla. Tráva zelená vyše kolená. Chlapcom na perečká a dievčatám na venečká.

Sedí baba v koši za vajíčka prosí. Dajteže, nám, dajte, maľované vajce, keď nám nedáte, budeme vám strechu brať a okienka vybíjať, nebudú vám deti spať. Za odmenu im gazdinky dali maľované vajíčka. Ľud si v chrámoch dával svätiť vŕbové ratolesti (baburiatka), lebo kto ich mal, tomu neublížili nijaké čary.

Na Zelený štvrtok sa po prvýkrát vyháňali na pastvu kravičky. Na konci dediny však museli všetky kravičky prejsť cez vatru a reťaze. To vraj preto, aby im strigy nezobrali mlieko.

Na Veľký piatok zvykli prilietavať lastovičky. A len čo ich dievčatá zbadali, utekali k potoku pod vŕbu učesať sa, aby mali dlhé a pekné vlasy. Od vŕby si takto pýtali muža: Vŕba, vŕba, daj mi muža, pekného ako ruža, bieleho ako kvet a dobrého ako med. Gazdovia už pred svitaním museli okúpať kone v potoku, aby boli krásne a zdravé.

Na Bielu sobotu piekli gazdinky koláče pre domácich i pre hostí. Farbili sa tiež vajíčka pre kúpačov. Na kostoloch sa namiesto rapkáčov ozvali zvony, ktoré oznamovali najväčší kresťanský sviatok – vzkriesenie Syna Božieho.

Na Veľkú noc, či Vzkriesenie, sa ľud oddával slávnostnej nábožnosti. Vo chvíľach radostnej pohody susedky zvykli ticho sedieť a besedovať na priedomiach a obdivovali svoje sviatočné oblečenie.

Na druhý Veľkonočný deň už na svitaní, „čoby mrazy padali a strechy od zimy praskali,“ začínala sa oblievačka, či kúpačka. Oblievali sa staré i mladé… A pozor, neokúpaná deva zostane vraj po celý rok ospanlivá a lenivá! Okúpaná však bude rezká, čerstvá, zdravá a krásna!

Mgr. Michal Bucheň


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button