AktualityChyzerovce

Piate folklórne slávnosti v Chyzerovciach

poradna

„Vážení hostia, srdeční Lupiniari, milí účinkujúci, a drahí priatelia, ani nespočítam koľkýkrát som sa s Vami prišiel zabaviť, oddýchnuť si od každodenných povinností a som veľmi rád, že môžem znovu pri Vás pookriať. Chvíle strávené s dobrosrdečnými, pracovitými a nezištnými ľuďmi si neskutočne vážim a s radosťou sa k Vám preto vždy vrátim,“ zazneli slová primátora mesta Zlaté Moravce Petra Lednára v úvode piateho ročníka folklórnych slávností v mestskej časti Chyzerovce, ktorá sa konala 9. augusta 2014.

Tradičné podujatie prehliadky folklórnych súborov Horného požitavia sa slávnostne zahájilo piesňovým a tanečným vstupom domáceho detského folklórneho súboru Lupienok a svojím slovom nás ním po celý čas sprevádzala Radmila Dubcová.

Pozvanie prijali: poslanec NR SR a zároveň poslanec NSK Marián Kéry, poslankyňa NSK Serafína Ostrihoňová, primátor mesta Zlaté Moravce Peter Lednár, poslanci MsZ Dušan Husár, Ivan Hritz a Jozef Tonkovič.

„Vítam Vás u nás doma, u nás doma v Chyzerovciach. Lupiniarska paráda dnes oslavuje svoje piate narodeniny. Dnes je v Chyzerovciach sviatok ľudových tradícii a slovenského folklóru a sme veľmi radi, že ho dnes oslávite s nami,” privítal hostí predseda Občianskeho združenia Chyzerovce Ján Drahoš. Jeho srdečné poďakovanie patrilo všetkým, ktorí sa podieľali na prípravách na tomto podujatí – „Bez Vás všetkých, by sme tu neboli.“

„Som rád, že OZ Chyzerovce už piatykrát organizuje prehliadku folklórnych súborov pod názvom Lupiniarska paráda a som rád, že aj Nitriansky samosprávny kraj, ktorého som poslancom aj ja, prispieva na podobné akcie v celom Nitrianskom kraji nemalými finančnými prostriedkami. Želám všetkým ľuďom v tejto mestskej časti to najlepšie a aby v tejto tradícii pokračovali aj naďalej,“ prihovoril sa prítomným poslanec NR SR Marián Kéry.

Krásne dedičstvo našich prastarých rodičov v podobe nádherných ľudových piesní, tancov, hudby a scénok sme si mohli spoločne vychutnať prostredníctvom chyzeroveckých folklórnych skupín – Lupienok, Street Lup, spevácko-heligonkárske duo Romanka a Lukáš, Chyzerovčanka a hosťujúcich skupín – Bojničan, Vrštek, Briezka, Volkovčanka, Pelúsok, Kolovrátok, Rocháň a detský folklórny súbor Zlatňanka.

Chyzerovčania sú známi nielen tým, že sú šíriteľmi našich prekrásnych slovenských ľudových tradícií, ale práve vďaka ich dobrým srdciam, usilovnosti a šikovnosti táto mestská časť napriek ťažkej dobe, stále kvitne. Dôkazom toho je aj ďalšie zveľadenie tohto prostredia vďaka projektu, ktorý bol vypracovaný Mestom Zlaté Moravce s finančnou podporou Nadačného fondu Slovenskej sporiteľne v Nadácii Pontis.

Primátor poďakoval predsedovi Občianskeho združenia Chyzerovce – Jánovi Drahošovi a členke Marii Ďurčekovej, ktorí boli v úzkej spolupráci s Mestom nápomocní pri prácach na projekte a ktorí vždy promptne reagovali ku spokojnosti všetkých zainteresovaných strán. Keďže jednou z podmienok k jeho realizácii bolo zapojenie dobrovoľníkov, jeho srdečné poďakovanie patrilo všetkým ostatným ľuďom, ktorí k spoločnému dielu akokoľvek prispeli.

„Som na Vás hrdý Chyzerovčania! To, čo robíte a ako to robíte, je skutočne skvelé,“ vyjadril sa na záver svojho príhovoru primátor Peter Lednár a poprial všetkým dobrú náladu, úžasný zážitok a maximálnu spokojnosť pri spomienkach na ďalšiu jedinečnú akciu.

Ľubomíra Rosinská

facebook
facebook

 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button