AktualityKultúra

Čarovná výstava keramiky

poradna

Pri významnej príležitosti 20. výročia Cechu slovenských keramikov, bola dňa 17. septembra v priestoroch zlatomoraveckého múzea slávnostne otvorená výstava rôznorodej dekoratívnej, úžitkovej a záhradnej keramiky.

Na vernisáži výstavy s príznačným názvom „20 rokov Cechu slovenských keramikov“ privítal hostí a prítomných riaditeľ Ponitrianskeho múzea v Nitre Mgr. Anton Števko. Po úvodných slovách vyzval Máriu Kukučkovú a Veroniku Gábrišovú zo Základnej umeleckej školy, aby zahrali ľubozvučné melódie na klavíri a husliach.

Prítomných privítal aj cechmajster Peter Ďureje, ktorý zároveň poďakoval za možnosť realizovať túto výstavu v priestoroch nášho múzea. Ako sám povedal, Cech má 20. rokov (bol založený v roku 1994 v Modre), zakladateľom bol jeho otec Ľudovít Ďureje a akademický sochár Marián Polonský, podcechmajster Oskar Hanusek, Bohuslava Bázliková ako hlavná kontrolórka a všetci nadšenci keramiky, ktorých je v Modre a okolí pomerne dosť, z čoho práve vychádzalo skrsnutie myšlienky založenia cechu. Jeho cieľom je zachovávanie tradícií a podpora výroby tradičnej ľudovej keramiky s prihliadnutím na osobitosti jednotlivých regiónov.

Podľa Petra Ďurejeho cech združuje 25 členov, pričom každý z týchto umelcov má svoju charakteristickú tvorbu. Výnimočnosť keramiky spočíva v tom, že jej nadšencom a tvorcom otvára možnosti nájsť si svoj vlastný štýl, spôsob a polohu.

Ukážky jedinečnej a pestrej tvorby nielen na vernisáži prítomných keramikárov (Branislav Gahér, Martina Gahérová, Mgr. art. Ján Ševčík, Mgr. art. Ľubo Michalko, Peter Ďureje) si môžete osobne pozrieť na výstave, ktorá potrvá do 30. novembra 2014. Všetci ste srdečne vítaní!

-mp-


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button