AktualityDivadlo

Dobrý človek zo Sečuánu

poradna

Mestské divadlo – Divadlo z Pasáže, Banská Bystrica v spolupráci s Terénnou sociálnou prácou, Zlaté Moravce zorganizovalo divadelné predstavenie, ktoré sa konalo pod záštitou primátora Ing. Petra Lednára, CSc.

Prvotná iniciatíva vzišla práve zo stany Terénnej sociálnej práce, ktorá banskobystrické divadlo prezentujúce svoju prácu prostredníctvom umeleckých výpovedí v rámci dobrej spolupráce oslovila.

Divadlo z Pasáže je profesionálne komunitné divadlo, s profesionálnymi hercami, ktoré pôsobí v Banskej Bystrici od roku 1995. Riaditeľom je Matúš Petričko a ako jediné svojho druhu na Slovensku pracuje s ľudmi so zdravotným postihnutím. Prezentuje sa svojou činnosťou, v ktorej prepája kultúrnu, umeleckú a sociálnu oblasť. Jeho hlavnou náplňou a cieľom je tvoriť umenie a divadelné predstavenia, pričom herci sa profesionálne pripravujú na svoju úlohu herca každý deň. Majú vytvorený systém vzdelávania, kde pracujú na svojej profesionalite a vzdelávajú sa pod vedením lektorov (herectva, pohybu, tanca, hlasu, hudby), čím sa pripravujú na tvorbu divadelných predstavení.

Projekt Terénnej sociálnej práce v Zlatých Moravciach už viac ako dva roky pomáha a aktívne poskytuje pomoc sociálne slabším a marginalizovaným rodinám. Jeho cieľom je zlepšovanie životnej situácie sociálne slabších rodín, ako aj integrácia marginalizovaných skupín do majoritnej spoločnosti.

Divadelná hra dramatika Bertolta Brechta Dobrý človek zo Sečuánu, v réžii Šimona Spišáka, sa odohrala v priestoroch divadelnej sály Mestského strediska kultúry a športu vo štvrtok 6. novembra.

Keď sa Bohovia rozhodnú, že nezničia svet, pokiaľ nájdu jediného dobrého človeka, nájdu v uliciach Sečuánu Šen Te. Z toho vyplýva, že základnou myšlienkou hry je dobro a zlo. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že ju pravidelne rieši snáď každý jeden človek, či už formou samotného prevedenia dobra a zla v konaní alebo premýšľa nad ich existenciou.

Je potrebné pozastaviť sa nad otázkami a témou, ktoré toto dielo so sebou prinieslo a stále prináša, ako pre dobro nás jednotlivcov, ale aj spoločnosť ako takú.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button