AktualityKultúra

Múzeum s nádychom tradičných Vianoc

poradna

Vôňa Vianoc nás doviedla k dverám Mestského múzea v Zlatých Moravciach. Po ich otvorení každý vstúpil do prostredia vytvárajúceho pravú vianočnú atmosféru. Vravu a šum dopĺňala práca šikovných rúk Heleny Tomajkovej, pod ktorými sa spracovávalo cesto na medovníkový betlehem, ktoré sa následne vykrajovalo a pieklo. Ako sa robia tradičné pupáčky, predviedla Mária Pechová s členkami FSk Chyzerovčanka. Celému procesu asistovali a pomáhali žiaci 6.B triedy zo ZŠ na Mojmírovej ulici a neskôr aj žiaci z Tekovských Nemiec.

Vo vedľajšej miestnosti, ktorej dominoval podľa tradícií vianočne prestretý stôl a ozdobený stromček, boli všetci pohrúžení do počúvania pútavého rozprávania o vianočných zvyklostiach prameniacich z minulosti v podaní Anny Michalkoc – Kudrejovej a Štefana Doskoča.

Kreativita a zručnosť detí sa naplno rozvinula pri ozdobovaní medovníkov, ktoré vyzerali lákavo a všetky do jedného boli doslova k zahryznutiu.

Medovníky sa zdobili, pupáčky sa piekli, informácie o tom, ako prebiehali Vianoce v minulosti, sme si vypočuli, dobrá nálada gradovala a umocnil ju chytľavý spev Chyzerovčaniek. To všetko prispelo k tomu, že pondelok 8. december bol pre viacerých naozaj príjemným a obohacujúcim dňom.

Pokiaľ ste tvorivú dielňu v Mestskom múzeu nestihli, alebo ste sa jej nemohli zúčastniť, nič nie je stratené. Až do 23. decembra potrvá výstava pod názvom Tradičné Vianoce. Stále si tak môžete prísť pozrieť tradične ozdobený vianočný stromček, ktorý je umiestnený nad stolom pripraveným spôsobom stolovania našich predkov. Čakajú vás aj ozdobené medovníky, medovníkový a drevený betlehem, paličkovaná čipka, ľudová výšivka a drevorezba pána Doskoča.

Úprimné poďakovanie za pekný zážitok patrí naozaj všetkým, vrátane vždy príjemných a ochotných lektoriek múzea Viery Tomovej a Kornélie Nemešovej.

Po uplynutí viac ako dvoch týždňov každý zasadne s rodinou k štedrovečernému stolu, kde sa naplno prejavia uchovávané rodinné tradície, na ktoré by sme nemali nikdy zabudnúť.

M. Petrovičová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button