AktualityKultúra

FAREBNÁ HARMÓNIA

poradna

Originálne a vizuálne atraktívne vzory na náhrdelníkoch, náušniciach, náramkoch, brošniach, prsteňoch či dokonca opaskoch vyrobených zo šujtáše v kombinácii s korálikmi i polodrahokamami od Slavky Cesnek bude možné vidieť na výstave šperkov „Farebná harmónia“, ktorá bude otvorená od 2.5. – 30.6.2016 v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach..

Šujtáš, sutaška, soutache je textilná šnúrka – prámik, splietaná z niekoľkých tenučkých vlákien do tvaru vrkoča. V minulosti zdobila odevy nielen v Európe, ale i v Ázii, Afrike i Južnej Amerike. Na Slovensku sa uplatnila aj pri zdobení súčastí ľudového odevu, ktoré boli i znakom príslušnosti k sociálnej vrstve. V nižších vrstvách sa našívali na odev bavlnené a vlnené šujtáše. Odev šľachty bol však zdobený prámikmi zo zlata a hodvábu v kombinácii sdrahšími materiálmi. Dodnes pretrvala na uniforme ako súčasť vojenskej hodnosti v zlatistom a striebristom prevedení s kovovými vláknami. V súčasnosti je veľmi obľúbená výroba sutaškových šperkov, ktorej sa intenzívne – päť rokov – venuje i Slavka Cesnek. Použitím vlastnej techniky zošívania im dala svoj rukopis. Tvorí originálne šujtášové šperky rôznorodých tvarov a farebných kombinácií s použitím korálikov a polodrahokamov, ktoré sú atraktívnym doplnkom nielen bežného oblečenia, ale ispoločenského odevu. Veľkou výhodou týchto šperkov je, že aj napriek svojim rozmerom sú veľmi ľahké a príjemné na nosenie. Autorka výstavy získala za sutaškové šperky vroku 2013 čestné uznanie na krajskom kole Výtvarného spektra. Jej šperky nosia ženy nielen v Európe, ale i v Ázii, Amerike a Austrálii. Súčasťou vystavených sutaškových šperkov, ktoré si bude možné i zakúpiť, bude vystavený moderný ženský odev so sutaškovými doplnkami. Výstava potrvá do 30.6.2016.

www.zlatemoravce.info


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button