AktualityHistória

85 výročie smrti automobilového pretekára Maximiliána Hardegga

poradna

Prvý automobilový pretekár žijúci  na Slovensku bol pravnuk Viliama Migazziho  majorátneho pána Zlato Moraveckého panstva a mecenáša mesta. Bol to Maximilián Hardegg syn Iloni Erdödyovej, dcéry Imricha Erdödyho a jeho manželky Irmy rod. grófky Migazzi.

www.zlatemoravce.info
www.zlatemoravce.info

Maximilián mal brata Imricha žili v Lúke nad Váhom ale často chodili do Zlatých Moraviec zo svojou mamou, otca už nemali lebo zomrel v roku 1917,keď chlapci boli ešte  malí na následky zranenia z Prvej svetovej vojny. Starý Moravčania ktorý donedávna ešte žili si živo spomínali ako chlapci jazdili na motorkách, spomínal si aj DR.Rakovský že často jazdil na Beńadickej ceste dnes SNP plnej rýchlosti sa postavil na motocykel. Miki ako familiárne volali Maximiliána, stal sa jedným z prvých pretekárov z územia Slovenska ktorý sa pravidelne zúčastňoval medzinárodných automobilových pretekov V roku 1930 sa zúčastnil prvého ročníka Masarykoveho okruhu v Brne, skončil ako tretí, ale prvý v kategórii do 1500 cm3 na svojom Bugatti T 371.

Freiburgu sa konal šiesty ročník pretekov do vrchu na svahoch Schauinsierdu za účasti vtedajších významných pretekárov/ Stuck, Morgen,Chiron.Pretekom  sa prizeralo osemdesiattisíc  divákov,konali sa 29. augusta 1930. Na trati bolo  170 zákrut stúpanie do výšky1200 m nad morom a výškový rozdiel bol 800 metrov.Vo výsledkovej listine sa píše ,že zvíťazil  Morgen a  štvrtý bol Hardegg na automobile Steyer. V nedeľu 14 septembra 1930 zúčastnil na automobile Steyer XVIII.ročníka pretekov do vrchu v rakúskom Semmeringu. Na  týchto pretekov zvíťazil.

www.zlatemoravce.info
www.zlatemoravce.info

V roku 1931 sa pripravoval na medzinárodne preteky v nemeckom Baden-Baden preteky sa konali 24 až 28  júna 1931.Jedno pretekárske auto Bugatti poslal železnicou a na druhej/ bugattke /cestoval sám,zastavil sa ešte v Piešťanoch  v dielni Michala Chrenku,aby mu auto pred cestou skontroloval./info pán Vojtech Anderle/ mechanikom jeho mamy  bol, náš občan Gustáv Peciar,ktorého som osobne  poznal.  Pán Peciar dobre poznal Mikiho.V novinách vychádzajúcich v Zlatých Moravciach sa 5. júla 1931 píše “Dňa 27 júla t.r.tragicky skončil svoj život vynikajúci závodný automobilista zlatomoravskému obecenstvu dobre známy Maximilián Mária Hardegg  vo veku 22 rokov.M.M. Hardegg  v deň nešťastia zúčastnil sa pretekov v Baden Badene v Nemecku.Na závodnej dráhe uháňal 160 km rýchlosťou kedy zbadal,že cez cestu  prebiehajú dve deti. Chtiac predísť istému usmrteniu dvoch detí,zabrzdil, ale auto  následkom šialenej rýchlosti sa prevrhlo a zletelo do 20 metrovej priepasti. Hardegg utrpel smrteľné poranenia ,na ktoré na druhý deň podľahol”. Toľko z novinovej správy. O Jeho smrti informovali aj iné noviny.

Tieto  správy  pomohli objasniť  život  mladého  pretekára ,ktorý mal  blízky vzťah k dvom slovenským mestám – k  Zlatým Moravciam a Hlohovcu. O Hardegga sa zaujímali  a zbierali informácie PhDr.Ivan Szabó a Ing. Miroslav Mráz z Auto Moto Oldies. Mladého Maximiliána pochovali do rodinnej hrobky v Hlohovci pred 85 rokmi.Zo Slovenska odišli 1945 na pamiatku si zobrali volant z havarovaného auta. Maximiliánov brat Imrich sa oženil roku 1969 s Dr.Elisabeth Walzel  von Weisenburg, generálna sekretárka UNICEF v Rakúsku,pracovala aj pre Unesco, dopisovali sme si roky  zomrela 2008 vo Viedni.

Marian Tomajko


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button