AktualityHistóriaPozvánky

TOČ SA! TOČ SA! KOLOVRÁTOK

poradna

Tradíciu pradenia na kolovrátku, ktorá bola v minulosti bežnou činnosťou žien v zimnom období, oživí 24.1.2017 o 15.00 hod. vo svojich priestoroch Mestské múzeum v Zlatých Moravciach, pobočka Ponitrianskeho múzea.

Pradenie bolo v minulosti spoločenskou udalosťou. Začínalo sa po 1. novembri a končilo sa na fašiangy. Počas tohto obdobia sa vydaté ženy schádzali v rôznych domoch. Slobodné dievčatá vo veku 14-15 rokov priadli len v jednom dome, ktorý si prenajímali od gazdinej za časť upradenej priadze. Po skončení tejto činnosti ho museli upratať. Počas tzv. dievockých dní – v utorok a vo štvrtok bola na priadkach bežná i prítomnosť mládencov. Tieto dni sa využívali aj na spoločenské hry a zábavu, často s erotickým podtextom. S rozšírením továrenskej textilnej výroby začala tradičná výroba látok z ľanu a konopí postupne zanikať v 50-tych rokoch 20. storočia. Mestské múzeum oživí výrobu priadze od pestovania ľanu, cez zber a až po spracovanie na priadzu s pánom Štefanom Doskočom. Skutočný ľan, ktorý dnes už len zriedka vidieť, náradie, ktoré sa pri jeho spracovaní na priadzu používalo, až po hotovú tkaninu budú dopĺňať miniatúrne ukážky zo zbierky pána Doskoča. Samotné pradenie priadze predvedie pani Emíla Partlová a Ľudmila Biela z Klubu dôchodcov z Jedľových Kostolian. Atmosféru tejto spoločenskej udalosti navodí Spevácky súbor Zlatomoravčianka.

Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button