AktualityPozvánky

OBNOVENÉ REŠTAUROVANÍM. REŠTAURÁTORSKÉ PRÁCE MGR. LÍVIE ŠUMICHRASTOVEJ

poradna

Zbierkové predmety múzejnej a galerijnej hodnoty, ktoré poznačil zub času „zachraňuje“ v Ponitrianskom múzeu takmer tridsať rokov reštaurátorka Lívia Šumichrastová. Pri príležitosti otvorenia Dní európskeho kultúrneho dedičstva predstaví výber z jej prác výstava Obnovené reštaurovaním, ktorá bude otvorená od 4.9. – 31.10. 2019 v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, Námestie A. Hlinku č. 1.

V múzeu sú uložené predmety umeleckej a historickej hodnoty. Získali, ale i získavajú sa zberom, kúpou, darom a pod. Častokrát sú nadobudnuté predmety znehodnotené zlým spôsobom zaobchádzania s nimi, neodbornou starostlivosťou, či uskladnenímv nevyhovujúcich podmienkach. O ich navrátenie do pôvodného stavu bez toho, aby sa znížila ich originálna podstata sa stará reštaurátor. V Ponitrianskom múzeu „zachraňuje“ takmer tridsať rokov zbierkové predmety, ktoré poznačil zub času, Lívia Šumichrastová, ktorá vyštudovala reštaurovanie pod vedením prof. Jána Gazdíka na SUPŠ v Bratislave. Zo začiatkusa v múzeu venovala viac výtvarným prácam a tvorbe propagačných materiálov. Po ukončení štúdia na Výtvarnej katedre UKF v Nitre sa od roku 2008 prednostne venuje reštaurovaniu polychrómových drevených plastík aobrazov na nosičoch plátno adrevo. Spolupracuje i s odbornými pracovníkmi pri vyhotovovaní kresbovej dokumentácie do archeologických nálezových správ. Pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva bude v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach otvorená 4.9.2019 výstava Obnovené reštaurovaním, ktorá predstaví výber z prác fundovanej reštaurátorky Lívie Šumichrastovej. Výstava potrvádo 31.10.2019.

 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button