AktualityKomerčné články

Zateplenie šikmej strechy pomocou kamennej vlny

poradna

/ Sponzorovaný článok /

Podkrovné byty a domy s obytným podkrovím sa stávajú čoraz populárnejšími. Podkrovie je praktickou voľbou. Vďaka nemu totiž môžete získať kopu priestoru navyše a mať pomerne veľké bývanie aj na menšom pozemku. Stačí rekonštruovať podkrovnú časť a strechu a miestnosti budú pripravené na bývanie.

Izolácia strechy je dôležitá

Zatepleniu podkrovia sa, samozrejme, nevyhnete ani vy. Hlavne v prípade, ak z neho chcete urobiť obytnú časť domu. Izolácia šikmej strechy totiž obyvateľov ochráni proti hluku, zabráni prehrievaniu, nadbytočnej vlhkosti či tepelným únikom. Jedným z materiálov, ktorý vám umožní strechu izolovať je kamenná minerálna vlna.

Čo je to kamenná vlna?

Kamenná vlna je určená k izolácii – konkrétne k zvukovej, tepelnej a protipožiarnej.

Výrobný postup kamennej vlny je podobný sklenej vlne. Taví sa pri vysokej teplote, až 1600 stupňov Celzia. Keďže má vyšší bod tavenia, je lepšou voľbou do stavieb, kde je nutná zvýšená požiarna odolnosť. Kamenná vlna sa používa na zatepľovanie. Je pomerne pevná aj po mechanickej stránke, preto ju môžete použiť na zateplenie fasád, podláh, šikmých a rovných striech či priečok v interiéri. Existuje tiež špeciálny typ kamennej vlny. Ten sa využíva na izolovanie potrubia, kotlov a technických rozvodov.

Aké sú benefity kamennej vlny?

Zateplenie podkrovia je možné pomocou sklenej vaty, vyššie zmienej kamennej vlny a iných materiálov. Každý materiál má svoje prednosti. Prečo by ste si teda mali vybrať minerálnu vlnu?

Je skvelým izolantom

Kamenná vlna izoluje zvuk. Svoju funkciu plní vďaka hustote. Je totiž hustejšia ako iné druhy izolácie. Pomocou vlny môžete odhlučniť nielen podkrovie a strechy ale tiež podlahy či jednotlivé miestnosti.

Jej inštalácia je jednoduchá

Okrem toho, že ide o materiál, ktorý podkrovie kvalitne zateplí, kamennú vlnu môžete tiež omnoho precíznejšie narezať, vďaka jej tuhosti. Ide o výrazný benefit, ktorý oceníte najmä pri zložitejších výrezoch.

Minerálna vlna je požiarne odolným materiálom

Kamenná vlna odoláva vysokým teplotám. Radí sa medzi bezpečné izolanty, ktoré chránia budovy pred šírením plameňa.

Izoluje teplo

Dosky kamennej vlny obsahujú vzduch, ktorý zvyšuje jej izolačnú schopnosť. Dosky sú navyše pružné a nemenia svoj tvar, vďaka čomu v miestach medzi nimi nevznikajú tepelné mosty. 

Je odolná voči vode

Kamenná vlna je modifikovaná, konkrétne hydrofobizovaná, čo v podstate znamená, že nenasiakne. Voda po nej namiesto toho steká. Kamenná vlna je tiež paropriepustná, a teda umožňuje pare prechádzať k povrchu. V miestach, kde je potrebná izolácia, je možné použiť zábranu. Paropriepustné materiály sú ale z hľadiska vysychania stavebných materiálov veľkým benefitom.

Ako vidíte, kamenná vlna má mnoho oceňovaných vlastností. Dobre izoluje zvuk aj teplo, je odolná voči vode, má dlhú životnosť, je tvarovo prispôsobivá, nehorľavá, priedušná a ľahko upraviteľná. Navyše, ide tiež o materiál, ktorý je odolný voči chemikáliám a plesniam, čo z neho robí jeden z popredných a obľúbených materiálov.

Nech sa už rozhodnete akokoľvek, či pre zateplenie strechy pomocou sklenej vaty alebo kamennej minerálnej vlny, voľte materiál s dlhou životnosťou, ktorý splní vaše očakávania.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button