AktualityKultúra

Máj bol vztýčený bez prítomnosti ľudí

poradna

Tradičné stavanie mája je v našom meste každý rok sprevádzané veselou hudbou a tancom. Ľudové zvyklosti však museli ísť z veľkej časti tento rok bokom. Dôvodom je koronavírus.

Pre riziko šírenia koronavírusu boli v Zlatých Moravciach zrušené všetky spoločenské, kultúrne a športové podujatia, a to až do odvolania. Zákaz je v platnosti od marca.

Zrušené bolo aj podujatie stavania mája. Centrálny máj Zlatých Moraviec bol napriek tomu postavený na Námestí Andreja Hlinku vo štvrtok 30. apríla 2020. Jeho vztýčenie sa ale udialo bez účasti ľudí a bez kultúrneho programu.

V minulosti bol máj zdobený priamo na námestí. Bola to úloha, ktorá pripadala deťom odetých v krojoch. Tento rok dorazil máj na námestie už odzdobený. Farebnými stuhami ho v predstihu skrášlili pracovníčky Mestského strediska kultúry a športu (MSKŠ). Zamestnanci Technických služieb ho postavili na svoj stojan vedľa informačnej kancelárie.

„Napriek tomu, že koronavírus v posledných mesiacoch vo veľkej miere obmedzil naše životy, nesmieme zabúdať na naše tradície. Ozdobený máj preto stojí na námestí. Dúfame, že o rok toto podujatie už bude sprevádzať hudba, spev a hlavne tu budú prítomní Zlatomoravčania,“ povedala Simona Holubová, riaditeľka MSKŠ. Centrálny máj bol postavený aj v mestskej časti Prílepy. Taktiež bez účasti ľudí.

Niečo z histórie

Máje boli známe už v antike. Staroveké národy dávali pred 1. májom na domy a hospodárske budovy stromčeky na ochranu pred zlými duchmi a chorobami. V slovanskej kultúre sa máje najskôr stavali z dôvodu hojnosti a dostatku plodov a krmiva. V neskoršej dobe sa stavali pred domy, v ktorých bolo dievča súce na vydaj. V posledných desaťročiach sa stalo samozrejmosťou stavanie tohto symbolu jari na námestiach našich miest a obcí.

Peter Klimant


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button