Aktuality

Vyberáme z diskusie zo sociálnej sieti

poradna

Vyberáme z diskusie zo sociálnej sieti facebook konkrétne zo skupiny ZlateMoravce, kde sa Lenka pýtala a mesto aj zverejnilo svoju odpoveď.

Prosím členov “krízového štábu” tohto mesta, aby na najbližšej schôdzi zvážili, či neexituje iná možnosť zasielania korešpondencie mesta /akt. výmer miestnych daní a poplatkov OLO/, čož sú dve zásielky doporučene do rúk. Poštárky roznášajú zvlášť dve oznámenia o uložení zásielky. A pravdepodobne sa boja už aj dotýkať schránok, lebo naše oznámenie sa povaľovalo pred bránou. Rátam,že keby som v tú chvíľu nemusela vyliezť z domu, ani sa mi vĎaka vetru nedostane do rúk. Možno by bolo fajn, nechať tento typ korešpondencie doručovať brigádnikom. Samozrejme vo všetkej počestnosti s rúškom a rukavicami za predpokladu podpisu preberajúceho vlastným perom. Alebo rozoslať platobné údaje formou sms. A až následne selektívne doporučené výzvy zasielať len tím, ktorí úhradu nezrealizovali, resp. doručenie sms nebolo možné. Myslím, že aktuálne nie je na mieste jednak zaťažiť poštové úradníčky, dvak hromadiť občanov na pošte….Ďakujem PS: v živote som sa tolko nenachodila na poštu, ako teraz keď je to nežiadúce….

Stanovisko k daniam:

Stanovisko vedúcej oddelenia miestnych daní Ing. Renáty Kordošovej:
Mesto Zlaté Moravce každoročne vystaví minimálne 12 tisíc rozhodnutí za daň z nehnuteľností, daň za psa a poplatok za komunálny odpad. Časť z nich sme už mali pripravené na distribúciu prostredníctvom našej doručovateľky a Slovenskej pošty ešte pred vyhlásením mimoriadnej situácie v Slovenskej republike. Dňa 19. marca však Slovenská pošta vydala tlačové vyhlásenie, kde pozastavila doručovanie úradných zásielok do vlastných rúk, bude len oznamovať ich uloženie, zároveň aj Mesto pozastavilo na základe odporučenia hlavného hygienika SR doručovanie do vlastných rúk našou doručovateľkou.
Pokiaľ by sme postupovali v štandardnom režime, znamenalo by to, že v rovnakom období by si daňovníci museli vyzdvihnúť tých 12 tisíc rozhodnutí na pošte, prípadne na mestskom úrade, čo je v aktuálnej situácii vylúčené.
 
Každý deň prijímame niekoľko desiatok konkrétnych a adresných podnetov od obyvateľov, ktorí majú záujem o doručenie rozhodnutí iným spôsobom, aby mohli platiť daň v obvyklom termíne. Po vyhodnotení všetkých rizík a možností mesta sme okamžite zahájili doručovanie rozhodnutí do domových schránok, aby sa čo najviac minimalizoval priamy kontakt medzi obyvateľmi. Ku každému rozhodnutiu (niektoré už boli vytlačené) prikladáme informáciu o spôsobe platby a posunutom termíne splatnosti, nakoľko priame platby v hotovosti v pokladnici mesta sú pozastavené do odvolania. Platby je možné uskutočniť zatiaľ len bezhotovostne. Samozrejme pokiaľ nebude daň uhradená, prípadne nebude rozhodnutie z nejakých dôvodov doručené, budeme ich opätovne doručovať už štandardným spôsobom do vlastných rúk po zrušení mimoriadneho stavu.
 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button