Aktuality

Mestský cintorín bol počas búrky zaliaty blatom. Kalamitnú situáciu už odstraňujú Technické služby

poradna

Búrka, ktorá sa prehnala zlatomoraveckýh okresom v nedeľu 14. júna 2020 spôsobila na centrálnom mestskom cintoríne v Zlatých Moravciach nemalé problémy. Prívalová voda zmiešaná s blatom zaliala časť hrobov. Napriek hrozivo vyzerajúcej situácii, nedošlo k žiadnym väčším škodám.

Blatom bola zaliata najmä spodná časť cintorína. Voda sa valila z priľahlých záhrad, do ktorých natiekla z pola. Prúd obtekal okolo Domu smútku a smeroval až k parku Mauzólea rodiny Migazziovcov. 

Správcom cintorína sú Technické služby mesta. Ich zastupujúci riaditeľ Ján Korista vyvracia tvrdenia, ktoré sa šírili prevažne na internete, že veľký prúd vody tiekol aj z novovybudovanej časti cintorína. „Vchod do novej časti sme mali zabezpečený. Podobná búrka tu totiž bola začiatkom júna. Vtedy z tade voda naozaj tiekla. Umiestnili sme tam ale vrecia s pieskom, aby sa podobná situácia neopakovala. Vrecia poslednú prívalovú vodu zadržali. Záplavu teda spôsobila voda zo záhrad, ktorá s novou časťou cintorína nemala nič spoločné,“ argumentuje Korista.

Žiadne výrazné škody zaznamenané neboli. Blatová voda zmyla len zopár kahancov a svietnikov z hrobov. Nepoškodila pomníky ani obrubníky. Rovnako bez poškodenia ostali aj komunikácie a osvetlenie cintorína. 

Pietne miesto je postupne už čistené. V pondelok 15. júna 2020 tu od ranných hodín odstraňujú blato pracovníci Technických služieb. „Celkovo bahno odstraňuje osem našich zamestnancov za pomoci umývacej a zametacej techniky. Čistené sú chodníky a prístupové komunikácie. Priestor medzi hrobmi nateraz nečistíme, nakoľko očakávame ďalšie dažde. Neskôr ale budeme určite čistiť aj tieto miesta,“ povedal Korista. Dodal, že pokiaľ si ľudia o to požiadajú, budú vodou čistiť aj jednotlivé hroby. Samozrejme, bez poplatkov.

Zabezpečenie pred ďalšou potopou

Aby sa podobná situácia neopakovala, Technické služby chcú vrecami s pieskom zabezpečiť pred prietokom vody ďalšie rizikové miesta. To však nie je všetko. Vedenie mesta má v pláne postaviť na cintoríne záchytnú nádrž na vodu, ktorá by mala v budúcnosti zabrániť kalamite.

„Ešte pred spomínanou búrkou sme mali vypracovaný projekt vybudovania záchytnej nádrže s odvodňovacím kanálom. Aktuálne čakáme na povolenie od stavebného úradu. Projekt sa posnažíme zrealizovať čo najskôr, ako to bude možné. Koľko to bude presne stáť nateraz uviesť nevieme,“ informoval prednosta Mestského úradu v Zlatých Moravciach Marián Kováč.

Peter Klimant


obed

Súvisiace články

Komentár

  1. …no neviem, logika nepusti. v minulosti tu bolo viac dazdov a horsie/vydatnejsie a pokial nebola nova cast cintorina postavena tak ziadne taketo extra zaplavy/nanos blata… ak to nema suvislost tak preco nenastal tento problem uz skor v minulosti, ked sa zitava/zlatnanka vylievala to su dazde… nie vikendova prehanka. a nakoniec si to za niekoho odseru technicke sluzby :-/ PS: davat fotku po funuse a zlahcovat to “Žiadne výrazné škody zaznamenané neboli. Blatová voda zmyla len zopár kahancov a svietnikov z hrobov. Nepoškodila pomníky ani obrubníky.” …treba si pozriet ine fotky ludi co stali vo vode 25cm a viac – skody sa uvidia casom co voda podmyla krize… ked si to zacne sadat. Tu bude este veselo…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button