Komerčné články

Ako spoznáte v nováčikovi skvelého zamestnanca?

poradna

Každý majiteľ firmy investuje do svojho podnikania mnohonásobne viac ako ktorýkoľvek z najatých zamestnancov. Je to logické, pretože často ide o vaše jediné živobytie, pre ktoré ste ochotní urobiť čokoľvek. Žiadny nový zamestnanec ale s vami toto nadšenie nebude zdieľať tak intenzívne ako vy. 

Môžete sa ale obklopiť ľuďmi, ktorí sa s vami budú podieľať na plnení spoločného cieľa a nikdy nebudete ľutovať, že ste ich najali. My vám prezradíme, ako takúto osobu spoznáte v nováčikovi, ktorí sa chce zamestnať aj preto, aby si nemusel neustále uťahovať nový opasok. 

Kde začať

Internet je dnes všemocný a vďaka vytvorenej novej web stránke zvládnete robiť mnohé veci aj sami. V každom podnikaní ale stojí za to pamätať aj na „ľudský faktor“ – nie sme predsa roboti a dokonca aj tí najlepší ľudia majú zlé dni. Tiež každý z nás má svoje vlastné záujmy, ciele, výchovu, zvyky a svetonázor. Ako rozoznáte vlastnosti, ktoré potrebujete, už vo fáze pohovorov a prvých pracovných dní?

Odporúčame vám zahájiť vyhľadávanie stanovením vlastných priorít. Abstraktné situácie často pomáhajú vytvoriť prvý dojem zo žiadateľa. Neskúšajte to ale s príliš komplikovanými scenármi – nezabudnite, že osoba na pohovore v akokoľvek štýlovej košeli vždy v určitej miere zažíva stres. A vašou úlohou je predsa nájsť spoločný jazyk a nie niekoho nútiť prechádzať ohňom a vodou.

Opýtajte sa radšej uchádzača na minulé skúsenosti a na to, ako musel a zvládal čeliť zložitým úlohám. Opýtajte sa, čo je pre neho v práci dôležité. 

Ak budú danú prácu robiť ľudia bez ambícií, vaša firma z toho nebude mať dostatočný úžitok.

Dôležitá je adaptácia

Ak si myslíte, že ste našli tú pravú osobu, potom nastáva obdobie adaptácie, keď sa nový zamestnanec ponorí do pracovného procesu a pripojí sa k tímu. Naša rada je tento proces čo najviac urýchliť, samozrejme bez straty kvality. Práve tu sa prejaví spoločenská schopnosť človeka a jeho schopnosť rýchlo sa učiť.

Nájsť alebo vzdelávať?

„Dokonalého“ zamestnanca nájdete ťažšie ako keď ho budete vzdelávať! Pamätajte, že nikto sa nenarodí so skúsenosťami, ale ak je človek šikovný, trpezlivý a kompetentný, môžete na neho staviť – dať mu viac novej práce, venovať čas zváženiu zložitých otázok, či dokonca investovať do jeho tréningu. Dôverujúci vzťah s podriadeným predsa prináša značné výhody predovšetkým pre podnikanie!

Ak sa vám na prvý pohľad zdalo, že zamestnanec je na danú pozíciu vhodný a prvé výsledky ukazujú, že nezvláda všetko, neponáhľajte sa s ním robiť unáhlené závery! Čas je niekedy najlepšie riešenie. Nesnažte sa preto mať  všetko naraz, inak riskujete stratu tých, ktorí za to naozaj stoja. 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button