AktualityKomerčné články

Ako znížiť objem odpadu, ktorý produkujeme?

poradna

Kvantá odpadu, ktoré ročne vyprodukujeme, zaťažujú prírodu a menia náš svet na nepoznanie. Priemerný obyvateľ Európskej únie vyprodukuje za rok takmer 500 kilogramov komunálneho odpadu. Ako plytvaniu predísť?

Šetrenie sa začína už v obchode

Najjednoduchší spôsob, ako môžete predísť veľkému množstvu odpadu, je nakupovať iba to, čo naozaj potrebujete. Noste si so sebou plátenú nákupnú tašku, ročne tak ušetríte stovky igelitových vrecúšok. 

Nekupujte potraviny, ktoré sú balené zvlášť v kusovkách. Vyvarujte sa tiež sladkostiam, napríklad cukríkom, ktoré zvyknú byť balené v plastovom vrecúšku, no každý cukrík má aj vlastný plastový obal. 

Kde sa dá, baľte potraviny do papierových vrecúšok. V mnohých predajniach si môžete kúpiť čerstvý chrumkavý chlieb bez plastového obalu. K dispozícii máte papierové vrecúška, ktoré keď po použití vyhodíte, rýchlo sa rozložia. Šetríte prírodné zdroje aj svoju peňaženku, pretože za plastový obal sa platí, hoci sa o tom nikde oficiálne nedočítate.

Vystavte stopku papierovým letákom. Veď žijeme v modernej dobe a smartfóny máme neustále so sebou. Stačí vám jedna aplikácia a máte k dispozícii všetky letáky. Dokonca si viete nastaviť notifikácie na obchody, ktoré vás zaujímajú.

Vedeli ste, že…

… Lidl patrí medzi prvé spoločnosti, ktoré prestali s distribúciou letákov do domácnosti? Lidl letáky online si obľúbili tisíce nakupujúcich.

Nevyhadzujte, ale opravujte

Našli ste si na silonkách očko? Čo sa dá robiť, poputujú do koša a odtiaľ na skládku, kde sa budú rozkladať desiatky rokov. Sú však situácie, keď sa nemusíte drobnému nešťastiu podvoliť. Rozpárané nohavice alebo diera na ponožke sa dajú pri troche zručnosti opraviť tak, že nikto nespozná, že boli poškodené. 

Naše babky a matky taký luxus, aký máme dnes, nezažili. Pre nich boli riflové nohavice natoľko vzácne, že ich nezriedka dedilo viacero členov domácnosti a prešli si niekoľkými opravami. To isté platilo o každom kúsku oblečenia. 

Aj preto sú starí ľudia hákliví na to, keď sa od nich žiada, aby si zo šatníka vypratali veci, ktoré už nenosia. Najskôr vás budú presviedčať, že: „Veď to sa ešte využije, bude na záhradu alebo pre deti.” My, zvyknutí na oblečenie (a vlastne všetko) za smiešne ceny, sa na ich upätosť pozeráme trochu z výšky. To je škoda. 

Väčšina predmetov, ktoré končia v odpadkovom koši, sú použiteľné a potrebujú len drobné kozmetické úpravy. Ak sa s opravou oblečenia nechcete zapodievať, darujte ho. Môžete ho zaniesť do domova dôchodcov alebo do detského domova, prípadne využiť jeden zo špeciálnych kontajnerov. Takto sa nemusí recyklovať iba oblečenie, ale prakticky čokoľvek.

Trash for recycle and reduce ecology environment

Kompost a recyklácia

Pokiaľ žijete v rodinnom dome so záhradou, je pre vás (aj pre prírodu) výhodné, keď si založíte kompost. Môžete tam vyhadzovať hnilú zeleninu, listy, burinu, skrátka čokoľvek, čo vám napadne. Časom sa obsah kompostu rozloží a vy získate na živiny bohatý humus, ktorým môžete obratom pohnojiť svoju zeleninovú záhradku. 

TIP

Pod kompostom sa už dávno nemyslí hnojová jama, akú mali naši prarodičia. Kompost si bez problémov poskladáte z plastových dielov ako veľkú stavebnicu, pričom ním môžete ľahko manipulovať. 

Šetríte peniaze za hnojivo, ktoré by ste v opačnom prípade museli ísť kúpiť do špecializovanej predajne, nehovoriac o tom, v akom obrovskom plastovom vreci by ste si ho priniesli domov, a ste šetrný aj k prírode. Založte si kompost a uvidíte, že veľká časť odpadu, ktorý by ste inak vyhodili do koša, sa vám môže v budúcnosti zísť. 

Na plasty, sklo a papier používajte špeciálne koše. Tieto tri materiály je možné opätovne rozložiť a použiť na výrobu nových predmetov. Tento proces sa nazýva recyklácia. 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button