AktualityKomerčné články

6 tipov, ako si zlepšiť rokmi preťaženú a vyčerpanú pamäť 

poradna

S pribúdajúcimi rokmi sa v našom tele dejú rôzne veci. Mnohé zásoby životne dôležitých látok sa strácajú, čím sa zhoršuje nielen naša fyzická, ale aj psychická kondička. Starnutie je potom, okrem iného, sprevádzané poruchou pamäti a poklesom mozgovej aktivity. Aj tento zdanlivo nezvratný proces sa dá pomerne jednoducho ovplyvniť a zvrátiť, dôležité je čím skôr začať s prevenciou.

Poďme sa spoločne pozrieť na kroky, ktoré sa pod ňu podpisujú najviac a najlepšie. 

Vytvorte si okolo seba zdravé prostredie

Je to jednoduché – dobrá pamäť si vyžaduje zdravé fungovanie mozgu, a na to je zase potrebné udržiavať si a vytvárať na dennej báze zdravé prostredie pre prácu a odpočinok. Čo to znamená?

  • nepracujte na pokraji fyzického alebo duševného stresu a vyčerpania;
  • odpočívajte každý deň, týždeň a rok;
  • trávte čo najviac času na čerstvom vzduchu.

Využite pevné stolové nohy kovové na prípravu a vychutnávanie zdravých pokrmov a vymeňte uzavreté priestory za nádherné prostredie prírody. 

Myslite na pravidelnú fyzickú aktivitu

Na správnu funkciu mozgu potrebujete dobrý krvný obeh, pre ktorý je dôležité pravidelne cvičiť, aby boli svaly vášho tela v dobrej kondícii. Počas cvičenia sa zlepší krvný obeh, čo znamená, že mozog dostane viac živín. Nápomocná je aj chôdza. Anaeróbne cvičenie je tiež skvelé a zahŕňa beh a silové cvičenia. 

Cvičte však s ohľadom na váš vek, pod dohľadom trénera, ktorý vám pomôže vytvoriť tréningový program na základe vášho zdravotného stavu, veku, skúseností a prekonaných chorôb. Jednoduchou fyzickou aktivitou pre samotný mozog môžu byť aj moderné puzzle a iné hlavolamy, ktoré prospievajú aj zabávajú. 

Doprajte si zdravú stravu

Pre správnu funkciu mozgu musíte správne jesť. Vedci zistili, že omega-3 mastné kyseliny (najviac ich nájdete v rybách) by mali byť prítomné v každodennej strave staršieho človeka. Čučoriedková šťava má tiež pozitívny vplyv na mozog, pretože bobule sú najviac nasýtené antioxidantmi, ktoré majú priaznivý vplyv na organizmus a spomaľujú degradačný proces. 

Príjem glukózy je tiež dôležitý. Lekári starším pacientom často predpisujú špeciálne lieky s vysokým obsahom glukózy, pretože táto zložka je potrebná pre normálne fungovanie pamäte, ale s vekom je ťažšie ju absorbovať z jedla, takže je lepšie niekedy brať aj výživové doplnky alebo obyčajný med.

Zamestnajte mozog informáciami

Naučiť sa cudzí jazyk, riešiť logické úlohy, lúštiť krížovky alebo skladať spomínané a zaujímavé 3D puzzle – to je všetko, vďaka čomu „mozog dobre a dlho funguje“. Musíte ho prinútiť pamätať si a premýšľať. Akákoľvek činnosť, pri ktorej musí vaša hlava spracovať veľké množstvo informácií, vašej pamäti len prospeje. Samozrejme, aj mozog potrebuje odpočinok. 

Vyhýbajte sa stresu a úzkosti

Tieto stavy vedú k úbytku nervových buniek, čo vedie k zníženiu pozornosti a zhoršeniu pamäte. Aj chronický nedostatok spánku sa môže podpísať pod dlhodobý stres, preto sa snažte dobre vyspať a vyhýbať činnostiam, ktoré tento stav u vás vyvolávajú.

Čítajte knihy

Počas čítania funguje nielen vizuálna, ale aj motorická pamäť, rozvíja sa logické, asociatívne a abstraktné myslenie. Aby to malo efekt, pri čítaní je užitočné všímať si detaily hlavných postáv, ich zvykov a podobne. Po prečítaní knihy si zapamätajte aj všetky dejové linky. Tento druh tréningu pamäte bude prospešný v každom veku! 

Tak na naše jednoduché rady myslite a vaša pamäť vám bude dobre slúžiť po celý život.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button