Komerčné články

Čo sa skrýva za Nike Air technológiou?

poradna

Spoločnosť Nike patrí medzi svetových lídrov vo výrobe a predaji športových tenisiek. Jej rozpoznateľné logo si dokáže vybaviť každý, no nie všetci vedia, čo sa skrýva za technológiou výroby týchto legendárnych topánok. Poďme sa na to pozrieť. 

Stručná história Nike Air technológie 

Korene technológie siahajú do 70 rokov 20. storočia. Za jej vznikom stojí bývalý letecký inžinier z NASA – Marion Franklin Rudy, ktorý predstavil myšlienku malého polyuretánového vrecka, naplneného stlačeným vzduchom Philovi Knightovi (spoluzakladateľ spoločnosti NIKE) v roku 1977. 

Táto technológia sa predtým používala pri konštruovaní prilieb pre vesmírny program Apollo. Po otestovaní prototypu, bol úplne prvým odpruženým modelom Nike Tailwind (1978). Inovatívny prístup spoločnosti viedol k vzniku ďalších iterácií, ako je napríklad vylepšený Air Max alebo Air Tuned, ktoré vyvolali revolúciu v oblasti športovej obuvi. 

Princíp fungovania Nike Air 

Základom je uloženie stlačeného vzduchu do vnútra pevného vaku, ktorý poskytuje väčšiu pružnosť a flexibilitu pri náraze. Aby sa zabezpečilo, že vzduch z vaku neunikne, používajú sa na ich naplnenie husté plyny, ktoré Air jednotku z polyuretánového materiálu plne napumpujú a zacelia. 

Tieto vzduchové vrecká sa nachádzajú v medzipodošve topánky a sú umiestnené na rôznych pozíciách v závislosti od toho, kde je výrazne potrebné odpruženie. Zvyčajne je to v zadnej časti tenisky, na päte, ktorá si vyžaduje najväčšiu ochranu pred nárazom. 

Air jednotky absorbujú a uvoľňujú energiu pri každom kroku, keď je na ne vyvinutý tlak. Následne sa vrátia do pôvodného tvaru. 

Benefity Air technológie 

Vzduchové odpruženie zabezpečuje ochranu a tlmí dopad na tvrdý terén, vďaka čomu sú naše šľachy, svaly a kĺby menej namáhané a poškodzované. Špecifické umiestnenie Air jednotiek poskytuje výkonnostné výhody pri rozdielnych športových aktivitách. 

Pri behu uprednostníte používanie bežeckých ikonických modelov, ako sú Air Max 95 alebo VaporMax, s odpružením na päte. Pre lepšie skákanie a dynamické pohyby pri intenzívnych halových tréningoch a športoch oceníte zase tenisky Air Force 1, s legendárnym kruhovým vzorom. 

Technológia v súčasnosti 

Veľký úspech je hnacou silou spoločnosti, ktorá aj naďalej kreatívne rozširuje všetky aspekty svojej výroby – od technologických inovácií až po originálny dizajnérsky vzhľad (farby, grafika, vzor). Nike sa snaží posúvať svoje hranice ďalej a zabezpečiť dostupnosť tejto obuvi pre každého, kto má záujem. Príkladom je aj model Nike 270, u ktorých bola prvýkrát použitá technológia Air Max cielene nielen na šport, ale aj na každodenné aktivity.

Všetky ikonické a populárne modely Nike s unikátnou technológiou Air nájdete na stránke Footshopu. 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button