Komerčné články

Ako postupovať pri stavbe základov domu

poradna

Základy sú nevyhnutným prvkom každého domova a jeho najviac zaťažovanej časti. Aby mohli efektívne plniť svoju úlohu, musia byť prispôsobené očakávanému zaťaženiu. Ako správne urobiť základy a na čo si dať pozor?

Ako majú byť navrhnuté základy domu?

Kvalitná miešačka nie je to jediné, čo pri budovaní základov potrebujete. Dôležitý je správny projekt. Pri výpočte parametrov založenia sa berie do úvahy veľkosť budovy, najmä počet podlaží, technológie výstavby a druh použitých materiálov. Ale to nie je všetko. Veľa tiež záleží na pozemku. Spôsob vybudovania základov sa líši podľa toho, aký stabilný a nosný je podklad. Súčasťou projektovej dokumentácie musí byť aj geotechnický posudok upresňujúci podmienky pre založenie stavby.

Stavba základov krok za krokom

1. Vytýčenie stavby geodetom a skrývka ornice

V prvom rade musíme pri stavbe domu starostlivo určiť umiestnenie pásových základov. Mal by byť vytvorený obrys výkopu a mal by byť zodpovedajúcim spôsobom označený. Vykopte koly vo vzdialenosti 50 cm od stopy základu. Potom k nim pripevnite dosky a nainštalujte viazací drôt. Týmto spôsobom vytvoríte tzv. drôtené lavičky. Ďalším krokom je potom skrývka ornice.

2. Vykonanie výkopu

Po vytýčení základov pristúpime k výkopu. Výkop pre základy domu je možné vykonať ručne alebo pomocou bagru. Druhá metóda výrazne zlepší prácu, ale môže mať o niečo vyššie náklady. Stavba základov priamo na zemi vyžaduje presný výkop. Jeho rozmery by mali zodpovedať veľkosti lavice. Je tiež dôležité, aby okraje výkopu klesali pod určitým uhlom (optimálne 30 stupňov pre piesočnaté pôdy). Vďaka tomu sa ochránime pred nasypaním zeminy na dno výkopu.

3. Položenie hydroizolačnej fólie

Vlhkotesná izolácia by mala byť umiestnená ako na dne, tak po stranách výkopu (s preložením smerom von). Toto je dôležitá fáza práce, ktorá by nemala byť zabudnutá. Niektorí robia základy domu bez inštalácie fólie.

4. Vystuženie výkopu

Spojité základy vyžadujú kompletné vystuženie, aby boli chránené proti deformácii. Základová výstuž sa obvykle skladá zo štyroch hlavných prútov (priemer cca 12 mm) a spojovacích prútov (priemer 6 mm). Vystuženie základov musí byť prispôsobené vlastnostiam budovy.

5. Vybetónovanie základovej dosky

Predtým pripravený výkop pre základy by mal byť zaliaty zmesou betónovej malty, tým vznikne základová doska. V naliatom betóne sú vzduchové bubliny. Musia byť odstránené a tým dôjde k zhutneniu nestmeleného betónu.

 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button