Komerčné články

Repasovanie: Kľúčová stratégia “zeleného” hospodárstva

poradna

Obehové hospodárstvo, resp. cirkulárna ekonomika je čoraz viac skloňovaným pojmom doma aj v zahraničí. Ide o nový trend – ekonomický model budúcnosti, ktorý sa zameriava na opätovné využívanie a recyklovanie vecí. Prečo sú repasované technológie – počítače, notebooky či smartfóny tak dôležitou stratégiou pri naštartovaní tohto modelu? 

Menej elektronického odpadu

V dnešnom modernom svete chce každý vlastniť tie najlepšie a najvýkonnejšie digitálne zariadenia. Bežný spotrebiteľ vymení drobnú elektroniku, ako napríklad smartfón či notebook v priemere každé 2 – 3 roky. V dôsledku tohto faktu a nepretržitej výroby nových modelov vznikajú na skládkach tony nekontrolovateľného elektronického odpadu. Vhodnou alternatívou je kúpa repasovaného počítača alebo iných zariadení, ktorá brzdí nekonečný technologický cyklus a aktívne pôsobí na zníženie množstva e-odpadu. 

Úspora energie

Obrovský dopyt po elektronike je hnacou silou všetkých výrobcov. Obrovské množstvo energie, ktorá je potrebná na bežný chod výrobného priemyslu a dopady na životné prostredie, spojené s prepravou týchto výrobkov, sa však prehliadajú. Kúpou repasovaných zariadení, napríklad repasovaného iPhonu alebo počítača prispeje spotrebiteľ k šetreniu energetických zdrojov a paliva. 

Zníženie emisií oxidu uhličitého 

Spomalenie spomínaného technologického cyklu a zúženie toku energií bude v konečnom dôsledku viesť k zníženiu uhlíkovej stopy. Vedeli ste, že aj obyčajný smartfón vyprodukuje v priebehu svojej životnosti až 80 kilogramov týchto emisií? Nezisková organizácia Green Alliance prišla s tvrdením, že ak si ponecháte svoj mobilný telefón aspoň o rok dlhšie, ako ste pôvodne chceli, znížite emisie oxidu uhličitého o jednu tretinu. 

Planéte môžete tiež pomôcť kúpou repasovaných počítačov a notebookov – majú rovnaké funkcie a výkonnostné parametre ako nové modely a uhlíková stopa tvorená pri procese ich kontroly (oprava, aktualizácia, testovanie) je omnoho menšia. 

Kúpa repasovaných modelov má teda pozitívny vplyv na životné prostredie a signifikantným spôsobom podporuje myšlienku cirkulárneho “zeleného” hospodárstva. 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button