AktualityKomerčné články

Vyberáte elektrické nožnice na stromy?

Poradíme vám, na čo sa zamerať

Pokiaľ pestujete ovocné stromy, určite viete, že raz za čas ich treba zostrihať. V tomto smere máte dve možnosti. Buď použijete klasické mechanické, alebo elektrické nožnice na strihanie stromov. Práve druhá menovaná možnosť prináša viacero benefitov, ktoré stoja za pozornosť. Prinášame vám veľký prehľad, na čo si dávať pri výbere elektrických nožníc pozor.

Elektrické nožnice na stromy a ich základné parametre 

Pri strihaní stromov zohráva podstatnú úlohu predovšetkým najvyššia možná sila, ktorú dokážu nožnice vyvinúť. Od nej sa ďalej odvíja, aké hrubé konáre budete vedieť upravovať. Maximálny možný priemer strihaných konárov však býva daný aj konštrukciou samotných nožníc. Pred kúpou si preto ujasnite, aké stromy plánujete strihať.

Hrúbka strihu 30 mm

Pokiaľ potrebujete strihať konáre s hrúbkou do 30 mm, dobrou voľbou môže byť rada elektrických nožníc Felco 802 s kompaktnou batériou. 

Praktický tip: Ak pri práci využívate primárne ľavú ruku, vybrať si môžete model určený špeciálne pre ľavákov. Nebudete tak musieť robiť žiadne kompromisy. 

Hrúbka strihu 35 mm

V prípade, že sa chystáte na strihanie hrubších konárov, sú skvelým riešením napríklad elektrické nožnice na stromy Felco 812+. Tie si poradia aj s konármi hrubými až 35 mm. 

Hrúbka strihu 45 mm 

Pre skutočne náročných zákazníkov je v ponuke Felco dostupný model 822, ktorý ponúka maximálnu hrúbku strihu až 45 mm. Perfektne sa tak hodí aj na radikálne úpravy v podobe výrazných zmladzovacích rezov ovocných drevín.

Akú výdrž batérie majú elektrické nožnice? 

Doba, počas ktorej môžete elektrickými nožnicami nepretržite strihať, sa odvíja od kapacity batérie daného modelu. Ak máte v záhrade len jeden malý strom, častokrát to nie je podstatný údaj. Pokiaľ však počas dňa potrebujete zostrihať väčšie množstvo konárov, lepšia batéria vám dokáže ušetriť veľa času. Nemusíte ju totiž tak často nabíjať.

Kompaktná verzus dvojitá batéria 

Kompaktná batéria môže v prípade vybraných elektrických nožníc na stromy dovoľovať nepretržité strihanie po dobu až 8 hodín. Ak chcete tento čas ešte predĺžiť, skvelou voľbou sú modely vybavené dvojitou batériou. Tá poskytuje výdrž až 14 hodín. 

Nezabúdajte: Keďže samotná batéria má určitú hmotnosť, malo by sa ňou dať ľahko manipulovať. Napríklad, nožnice na stromy Felco umožňujú batériu nosiť ako ruksak či ľadvinku okolo pása. No a prípadne si ju viete aj voľne položiť na zem. 

Ďalšie praktické vlastnosti 

Pri reze ovocných drevín rozhodne oceníte aj možnosť nastaviť si veľkosť roztvárania nožníc. Keď striháte menšie konáre, nožnice sa nemusia otvárať na 100 %. Niekedy stačí, keď sa roztvoria na 70 či 50 %. Ušetríte tak nielen váš čas, ale aj energiu v batérii.

Taktiež je dobré, pokiaľ sú nožnice vybavené maznicami. Vďaka nim sa dajú premazať bez nutnosti zdĺhavého rozoberania. Niekoľkokrát zmieňované elektrické záhradné nožnice Felco vás potešia obomi týmito praktickými benefitmi. 

Alternatíva – pneumatické nožnice na stromy 

Potrebujete si pri strihaní stromov poradiť so skutočne hrubými či nepoddajnými konármi? V takom prípade môžu byť dobrou voľbou pneumatické nožnice na stromy, ktoré disponujú vysokou strižnou silou. Stačí ich pripojiť k dostatočne silnému kompresoru a neodolajú im ani tie najtvrdšie dreviny. 

Tip na záver: Základom pre pohodlné a rýchle strihanie stromov sú ostré elektrické nožnice. Pokiaľ sa tie vaše postupom času otupili, nemusíte ihneď kupovať nové. Niekedy postačí, keď vymeníte len určité príslušenstvo – v tomto prípade ostrie.



Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button