AktualityKomerčné články

Na čo si dať pozor pri stavbe nového rodinného domu? Toto by ste nemali podceniť

Výstavba rodinného domu nie je jednoduchá záležitosť. Od začiatku až po nasťahovanie sa do domácností existuje viacero kritických bodov, na ktoré je potrebné dohliadnuť. Niektorí preto zveria celý proces do rúk stavebnej firmy. Iní nenechávajú nič náhode a radšej stavajú dom svojpomocne. Nech už sa rozhodnete akokoľvek, mali by ste si dať pozor na nasledovné.

Výber stavebného pozemku

Výber vhodného stavebného pozemku patrí medzi jedno z najdôležitejších rozhodnutí. V okolí väčších miest je množstvo developerských projektov, ktoré ponúkajú pripravené stavebné parcely. Tie sú už prakticky vhodné na okamžitú výstavbu. Medzi ich hlavnú výhodu pratrí fakt, že na ne napasujete prakticky akýkoľvek typ domu. Za tento benefit si však zvyčajne priplatíte. 

Druhou možnosťou sú rôzne stavebné pozemky, ktoré vzniknú po zbúraní starých domov. Tento variant býva na prvý pohľad lacnejší. Treba však rátať so zvýšenými nákladmi na búranie starého domu a odvoz stavebného odpadu (pokiaľ dom stojí). Zároveň tvar stavebných pozemkov nebýva často ideálny. Niekedy sú parcely príliš úzke a dlhé. Preto naň nemusíte napasovať svoj vysnívaný dom. 

Z čoho bude postavený dom

Moderné stavebníctvo ponúka široké spektrum materiálov na výstavbu rodinných domov. Medzi tradičné materiály patrí napríklad pálená tehla a pórobetón. Svoje pevné postavenie na trhu má aj drevo. Dnes sa z tohto prírodného materiálu stavajú napríklad nízkoenergetické domy. 

Každý zo spomínaných stavebných materiálov má svoje klady aj zápory. Napríklad pórobetón je cenovo výhodnejší, no z výroby obsahuje veľké množstvo vody. Preto trvá niekedy aj vyše roka, než vyschne a dosiahne tie správne tepelnoizolačné vlastnosti. Naopak drevostavby bývajú vo všeobecnosti dosť zaznávané. V skutočnosti však poskytujú komfortné bývanie za dostupnú cenu.

Základová doska

Základová doska patrí ku kľúčovým prvkom celého domu. Pokiaľ nie je správne skonštruovaná, bude dom počas svojej celej existencie pracovať. To sa prejaví napríklad na drobných prasklinách na stene alebo strope. V tom lepšom prípade ide o estetické hľadisko, ktoré trápi iba skutočných puntičkárov. Nanešťastie však môže dôjsť k situácii, kedy sú praskliny väčšieho charakteru a tam potom sranda končí.

Naše odporúčanie je teda jasné. Základovú dosku dajte stavať skúsenej firme, ktorá má výborné referencie. Pokiaľ chcete stavať svojpomocne, prizvite si na pomoc skúseného majstra.

Zateplenie

Podľa mnohých sa zateplenie domu týka iba starých domov. Niet sa čomu diviť. Mnohí výrobcovia stavebných materiálov prezentujú svoje výrobky ako tie, ktoré sú finálne. Stačí natiahnuť omietku a máte hotovo. V skutočnosti sa však máloktorý materiál dokáže pochváliť takýmito vlastnosťami. 

Zateplenie fasády dokáže prispieť k výrazným úsporám nákladov za vykurovanie, ale aj chladenie. Za posledné roky je totiž oveľa ťažšie udržať v lete dom chladný. Teda pokiaľ nechcete investovať do klimatizácie.

Moderné technológie

Udržať správnu teplotu v domácnosti, či je vonku zima alebo teplo dokážu moderné technológie. Medzi osvedčené klasiky patrí už spomínaná klimatizácia. Niektoré modely navyše dokážu aj kúriť, takže pomôžu pri potrebe návalového vykúrenia miestnosti. Avšak nie každému suchý vzduch prúdiaci z klimatizácie vyhovuje. 

Kúriť a chladiť podľa potreby zvládne aj tepelné čerpadlo. Navyše je oveľa efektívnejšie. Jeho účinnosť sa pohybuje na úrovni 300%. Pri príkone 1 kw elektrickej energie, dokáže vytvoriť až 3 kw tepelnej energie. Aj to je dôvod, prečo za posledné zhruba tri roky tak výrazne stúpol dopyt po tomto zariadení.

Medzi relatívne osvedčené moderné technológie patrí aj rekuperácia. Tá slúži na riadenú výmenu vzduchu v domácnosti. Vďaka svoju konštrukčnému riešeniu dokáže vymieňať pravidelne vzduch v dome bez toho, aby do interiéru prúdil horúci vzduch v lete a studený v zime. Úspory za teplo sa tak ľahko vyštverajú až do výšky 30%.


Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button