AktualityKomerčné články

Ako vybrať notebook pre študenta? Procesor je dôležitý

Byť študentom v roku 2022 znamená, že notebook je bežnou školskou potrebou. Potrebujete ho na prednáškach, pri vypracovávaní zadaní, pre prácu na rôznych projektoch alebo na samotné štúdium, či hľadanie informácií. Výber notebooku pre študenta má svoje špecifiká.

Jedným z hlavných kritérií je nájsť notebook za prijateľnú cenu, ktorý splní všetky nároky študenta. Cena je však často synonymum pre kompromis a je preto dôležité sledovať parametre, ktoré pri používaní prenosného počítača zohrávajú najdôležitejšiu úlohu.

Pred výberom je dôležité zodpovedať si otázku, prečo sa oplatí do študentského notebooku investovať. Hoci má každý študent iné požiadavky, takáto investícia nie je otázkou jedného či dvoch rokov. Notebook môže slúžiť po celú dobu štúdia a o to dôležitejšie je zamerať sa na jeho kľúčové vlastnosti a zvážiť aj to, aký bude účel notebooku.

Herný notebook netreba, výkon áno

Výkon notebooku je pri výbere väčšinou smerodajným parametrom, a to nielen pre študentov. Univerzálny výber však neexistuje. Iné požiadavky na výkon notebooku bude mať študent, ktorý ho bude používať na rôzne grafické operácie, simulácie či edit fotiek a strih videí. Naopak, odlišné nároky má študent, ktorý potrebuje písať poznámky a surfovať po internete.

Ak sa pozrieme na procesory, náročnejším odborníci odporúčajú minimálne procesory Intel Core i5 novšej generácie, prípadne AMD Ryzen 5. S novšími procesormi Intel Core i7 alebo AMD Ryzen 7 sa rapídne dvíha aj cena zariadenia. Naopak, ak máte kritériá nastavené nižšie, vystačíte si aj s Intel Core i3 či AMD Ryzen 3. Čo sa týka operačného systému, drvivej väčšine študentov vyhovuje Microsoft Windows aj vďaka ponuke kancelárskych softvérov. S integrovanou grafikou síce veľa hier nespustíte na plný výkon, no ako základ postačí. Dedikovaná grafika je lepšou voľbou, no nie je nutnosťou. Nad operačnou pamäťou pod 8 GB ani neuvažujte. Čo sa týka úložiska, klasický HDD disk vám bude postačovať, dôležitá je kapacita minimálne 512 GB. Lepšou a rýchlejšou alternatívou je SSD disk.

Notebook s dlhou výdržou batérie

Tu sa väčšinou používateľ obzerá po kapacite batérie. To však nie je úplne správne, pretože notebooky s rovnakou kapacitou akumulátora môžu vydržať v prevádzke odlišný čas. Výdrž je na základe údajov výrobcov náročné hodnotiť. Odporúčame preto zistiť si reálne referencie zákazníkov. Najväčšími „žrútmi“ batérie sú graficky náročné operácie, ako hranie hier, pozeranie filmov či videí a taktiež má na to vplyv veľkosť displeja. Notebook by však na jedno nabitie u študenta mal zvládnuť aspoň 6 až 7 hodín prevádzky. Pri vyššej záťaži výdrž batérie klesá rýchlejšie. Rokmi a pravidelným nabíjaním sa kapacita batérie taktiež znižuje.

Mobilita – ľahký notebook do tašky

Notebooky už dnes ani zďaleka nie sú také závažia ako kedysi. Notebook pre študenta neváži viac ako 2 – 2,5 kg. Keďže študent je často na cestách, presúva sa z učebne do učebne, na internát či v MHD, hmotnosť hrá rozhodne rolu. Na váhu má vplyv aj veľkosť notebooku, ktorá je daná uhlopriečkou. Študentom na plnohodnotné využitie odporúčame aspoň 14 až 15 palcové displeje. Problémom nie sú ani menšie obrazovky na úrovni 12,5 či 13 palcov, no znížené rozlíšenie a menšia zobrazovacia plocha už môžu pre niekoho znamenať obmedzenie.

Konektivita notebooku a podstatné detaily

Nepochybne, študentský notebook by mal mať aj slušnú výbavu konektorov. USB 3.0 by už mali byť štandardom, minimálne v počte dvoch vstupov, optimálne aby boli aspoň tri. Praktický je taktiež obrazový HDMI výstup, prípadne novší DisplayPort. Študenti dobre vedia, že WiFi internetové pripojenie nie vždy musí poslúchať, preto by nemal absentovať LAN vstup. Opomenúť netreba ani Bluetooth či 3,5 mm Jack. Nemenej podstatná je pre niekoho z hľadiska výbavy numerická klávesnica a dobré reproduktory. CD či DVD mechanika už nie je zo zásady nutnosťou.

Cena notebooku pre študenta

V porovnaní notebookov portálu Testmagazin.sk si môžete pozrieť, ktoré notebooky sú najobľúbenejšie. Pozrieť sa môžete aj na porovnanie notebookov Asus či Lenovo. Pre študentov platí poobzerať sa po notebookoch v cenovej kategórii do 800 eur. V tejto cenovej triede nájde väčšinou študent presne to, čo potrebuje. Pri vyšších nárokoch možno pôjde o hranicu 1 000 eur. Najobľúbenejšie sú notebooky Lenovo, Asus alebo HP.


Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button