AktualityKultúra

Vnútorný svet Yasenevových. Farby života.

poradna

Aj takto by sme mohli nazvať výtvarnú prezentáciu súčasnej maliarskej tvorby sympatickej ukrajinskej trojice Veroniky, Elizabety a Yaroslava Yasenevových z Kyjeva.

Aj napriek predchádzajúcej celosvetovej karanténe a teraz aj vojnovému konfliktu umelci tvoria a prezentujú nám vlastným individuálnym maliarskym štýlom, svoje filozofické rozjímanie a pozitívny pohľad na svet.

Maliarka a scénografka Veronika svojim jemným ženským vkusom citlivo farbou preberá pokoj nedeľných zátiší, zostavených z vlastnej modernej ale zároveň impozantnej farebnosti, kde studená, provokujúca tyrkysová a modrá vyvažujú hrejivé tóny okrov, oranžového kadmia a žltej slnečnej farby. Svojou scénografickou dušou hľadá tiché priestory s nádychom pokojnej atmosféry starých interiérov našej minulosti. Akoby symbolicky sníva o vlastnom domove, rodine a pokojnom živote. Poodhaľuje kulisy vlastných snov a pocitov. Zároveň bravúrne narába s farbou, typicky ženským princípom sa vyjadruje k súčasnému kontextu svojho bytia.

Yaroslav nás pozýva do svojho maliarskeho časopriestoru, kde sa v spomienkach vracia do svojich cestovateľských destinácií. Svojou výpoveďou umožňuje divákovi precítiť vlastné návraty do exotických krajín, ktoré ho inšpirujú 

v tvorbe a dávajú mu impulzy pre ďalšie námety. Yasenev je výtvarník tretej generácie, maľovanie má tak v krvi, bolo mu predurčené, keďže sa narodil v umeleckej rodine. Umenie je jeho život a zmýšľanie, ktoré mu nedovoľuje odkloniť sa od svojej cesty. Maľuje krajiny a panorámy miest, ktoré sú inšpirované krásnymi fragmentami mestských zákutí a prírody.  V každej  cestovateľskej krajine či meste ho inšpiruje stará architektúra, večerné svetlá veľkomesta, krásna jedinečná príroda a samotní ľudia, ktorí sú jej súčasťou. Mapuje dopravný svet ľudí, vzťahy a vášeň z cestovania… 

Pri tvorbe experimentuje, hľadá vhodné výrazové prvky, chce vystihnúť daný okamih spomienky, zážitku. Yaroslav spája prvky pouličného umenia, streetartu, realizmu a čistého expresionizmu. Jeho tvorba okrem ležérnej expresie vykazuje náznaky jemného sociálneho charakteru pohľadom do života jednoduchých ľudí. Príznačná paleta farieb a symbolika v námetoch na veľkoformátových plátnach, privádzajú diváka na cestu s umelcom do iného priestoru a času. A aj v určitých figuratívnych obrazoch je interpretácia priestoru a obsahu často abstraktná.

Elizabeta, mladá študentka maľby bravúrne zvláda akademický proces štúdia na Akadémii. Tvorí ateliérové portréty, zátišia a figurálne kompozície, ktoré tvoria základné piliere štúdia v akademickom prostredí. Študuje krajinu v celej jej širokej škále rozmanitostí. Líza si buduje vlastný štýl, vlastnú umeleckú výpoveď, ktorá je obrazom mladej tvorivej generácie, pohľadom na súčasný svet a jeho farby, farby života.
          Umelci Veronika, Elizabeta a Yaroslav dnes „cestujú priestorom svojho vnútorného sveta“ a zdrojom inšpirácie pre nich sú spomienky, v ktorých sa začnete vracať do rôznych exotických krajín, ocitnete sa v zápletkách ich budúcej maľby. Sú to ich farby života. Kompozície diel Yasenevových, inšpirujú milovníkov umenia k osobným cestám ich vnútorných svetov. Dúfajme, že aj Vaša cesta bude zaujímavá a jedinečná.

Autori:

Veronika Yaseneva sa narodila v roku 1994 v Kyjeve. Tiež ako Yaroslav Yasenev 

absolvovala Štátnu umeleckú školu Tarasa Ševčenka a následne Národnú akadémiu umení v Kyjeve, Fakultu scénografie. Venuje sa maľbe a scénografii. V poslednom období aj výtvarnej pedagogike na Súkromnej umeleckej škole v Kyjeve. Svoje nadanie uplatnila v Kyjevskom národnom akademickom mladom divadle. Ako scénografka vytvára moderné kulisy, kostýmy a image divadla, divadelných predstavení. V maliarskej tvorbe kultivuje svoj individuálny výtvarný vizuálny štýl. S manželom Yaroslavom sa poznajú od svojich 15. rokov, spolu umelecky pôsobia v Kyjeve, na Ukrajine (teda až do vypuknutia vojnového konfliktu).

Yaroslav Yasenev sa narodil v roku 1993 v Kyjeve, na Ukrajine, kde aj študoval na Štátnej strednej umeleckej škole Tarasa Ševčenka. Po strednej škole absolvoval  Národnú akadémiu výtvarných umení a architektúry v Kyjeve, Fakultu maliarskej tvorby. Jeho tvorivý životopis zahŕňa množstvo osobných a skupinových výstav na Ukrajine a v zahraničí. Už prvé roky po štúdiách veľa tvorí a vystavuje. Získal mnoho ocenení, publikuje v prestížnych katalógoch a medzinárodných online umeleckých prezentáciách a weboch. Yaroslav sa pravidelne zúčastňuje  samostatných a kolektívnych výstav  v známych galériách, má veľa sledujúcich sympatizantov (followerov) na sociálnych sieťach a vybudovanú širokú on-line komunitu. Každý rok sa zúčastňuje na medzinárodných umeleckých rezidenciách. Yasenevove obrazy sú v súkromných zbierkach v rôznych kútoch sveta, spomeniem niektoré ako: Ukrajina, Veľká Británia, USA, Francúzsko, Slovensko, Taliansko, Nemecko, Luxembursko, Čína, Poľsko, Španielsko, Portugalsko, Švajčiarsko. Žije a pracuje v Kyjeve, na Ukrajine, momentálne v rámci situácie v Mojmírovciach na Slovensku spolu s manželkou Veronikou a rodinou.

Elizabeta Yaseneva, sestra Yaroslava, sa narodila v Kyjeve v roku 2002. V rokoch 2009-2020 študovala na Kyjevskej detskej akadémii umenia. Momentálne je študentkou tretieho ročníka odboru maľba  v Národnej akadémii umenia a architektúry v Kyjeve. Už ako mladá výtvarníčka sa zúčastňuje na mnohých kolektívnych výstavách na Ukrajine i v zahraničí. Svoje maliarske nadanie zušľachťuje na rôznych medzinárodných výtvarných plenéroch. Je štvrtou generáciou umeleckej rodiny Yasenevových, umenie jej koluje v žilách od prvých dní života.

Dr. Ján Huňady, október_2022


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button