AktualityKomerčné články

Bezpečné rezanie skla – aké príslušenstvo používať?

poradna

Pri rezaní skla je najdôležitejšia istota a rozhodnosť pohybov. To platí pre všetky nástroje určené na túto úlohu – či už sú veľmi nenápadné a určené na domáce použitie, alebo trochu pokročilejšie na profesionálne použitie. Overili sme si, ako bezpečne rezať sklo a aké nástroje na tento účel používať.

Ako sa brúsi sklo? Trochu teórie

Základom je, že rezanie skla sa môže vykonávať v domácom alebo priemyselnom prostredí. V oboch prípadoch sa použijú rôzne metódy. V profesionálnom priemyselnom prostredí sa sklo čoraz častejšie reže pomocou laserových lúčov, alebo vody. Niekedy sa sklo reže aj diamantovými pílami. Všetky tieto metódy nie sú možné v domácom prostredí. Túto techniku si často nemôžu dovoliť ani malí podnikatelia.

Malí podnikatelia a domáci kutilovia musia používať niekoľko stupňové metódy. V tomto prípade sa najskôr na sklenenej tabuli vytvorí ryha a potom sa sklo zlomí alebo sa naň aplikuje mechanizmus tepelného šoku. Na vytvorenie ryhy bude potrebný špeciálny nôž.

Príslušenstvo na domáce brúsenie skla

Ak vás zaujíma, ako rezať sklo, potom musíte vedieť, že v špecializovaných predajniach nájdete dva typy nožov – rezacie kotúče a nože s pevnou diamantovou čepeľou. Fréza s pevným diamantovým kotúčom vyžaduje, aby ste zvolili správnu silu prítlaku, uhol nábehu kotúča a hĺbku ryhy, ktorú chcete vytvoriť. Rezacie kotúče sú vyrobené z rôznych druhov materiálov. Na skle vytvárajú o niečo rovnomernejšie škrabance ako nože, čo uľahčuje zlomenie tabule a znižuje riziko rozbitia skla.

Nože na sklo sa delia na suché a olejové. Suché nože sú lacnejšie a používajú sa na príležitostné použitie. Majú jednoduchú podobu klasickej čepele, ktorá zanecháva na skle ryhy. O niečo sofistikovanejším príslušenstvom na rezanie skla sú nože na olej. Vyznačujú sa tým, že vzniknutá ryha na skle sa vyplní špeciálnym olejom alebo parafínom, čím sa výrazne minimalizuje riziko vzniku trhliny mimo vymedzenej línie.

Ako sa brúsi sklo? Prax

Rezanie skla nie je jednoduchá úloha a vyžaduje si veľa praxe. Sklo je tvrdý, ale zároveň veľmi krehký materiál, preto sa nezriedka stáva, že pri prvých pokusoch o jeho rezanie tabuľa praskne na nesprávnom mieste. Je tiež dôležité mať na pamäti, že staré sklo je oveľa náchylnejšie na nežiaduce rozbitie ako nové sklo.

Na druhej strane, ak by ste chceli vedieť niekoľko praktických tipov, ako brúsiť sklo, je nevyhnutné si zapamätať:

  • frézy na sklo sa nepoužívajú na rezanie tabule skla, ale len na vytvorenie škrabancov na povrchu skla, po ktorých nasleduje cieľová prasklina;
  • je dôležité, aby bol škrabanec urobený hladko a aby boli pohyby isté – len rovnako hlboký škrabanec dokáže dostatočne oslabiť štruktúru tekutých kryštálov skla;
  • praskliny vytvorené nožom, ktorý nie je naolejovaný a má nedostatočnú alebo nerovnomernú hĺbku, majú tendenciu sa “zaceliť”;
  • nové nože by sa mali používať opatrne, pretože pri silnejšom stlačení spôsobujú rozbitie skla;
  • ploché sklo by malo byť narezané na strane, ktorá nebola pokovená (na kontrolu použite UV svetlo).

Súhrnne možno povedať, že príslušenstvo na rezanie skla určené na domáce použitie sú najmä tradičné a kruhové rezačky. Môžu byť v olejovej alebo suchej verzii. Rezanie skla nie je jednoduchá úloha. Vyžaduje si to odhodlanie, zručnosť a znalosti.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button