AktualityKomerčné články

Čierne balerínky – klasika, ktorá nikdy neomrzí

Nedajte sa odradiť odporcami čiernej farby, ktorí tvrdia, že ide o nudnú farbu. Nedajte sa odradiť ani ľuďmi, ktorí nemajú v obľube balerínky. Spojenie baleríniek a čiernej farby je symbiotické a nadčasové. Čierne balerínky zaručene nesmú chýbať ani vo vašom šatníku, pretože ide o klasiku, ktorá nikdy neomrzí.

Dlhá cesta topánok pre baleríny

Balerínky pri svojom zrode vyzerali mierne odlišne od súčasných. Odlišný bol taktiež spôsob ich využitia resp. príležitosť, na ktorú sa nosili. Podľa názvu sa dá tušiť, že išlo o obuv, ktorá slúžila baletným tanečníčkam. Baletky potrebujú pri tanci topánky pohodlné, ale zároveň dostatočne odolné a spevnené v exponovaných miestach.

Všetky uvedené parametre spĺňala obuv, ktorá sa po prvý raz objavila v roku 1730. Neboli to síce čierne balerínky, ale béžové šnurovacie topánky pre tanečníčku menom Marie Camargo. Marie bola skvelá baletka parížskej opery. Bola tiež pokroková dáma, ktorá zbúrala hranice. V 18. storočí bolo totiž nemysliteľné, aby dámy nosili topánky bez opätkov. Marie vzala do ruky nôž a jediným rezom zmenila topánky s opätkom na balerínky.

Balerínky sa začali masovo vyrábať až po roku 1947. Opäť vďaka Francúzom, a to konkrétne vďaka dáme menom Rose Repetto. Pani Rose šila balerínky najskôr pre svojho syna. Neskôr si založila firmu Repetto a populárnosť baleríniek začala rapídne rásť.

Čierne balerínky a ich zlaté časy

Skutočne zlaté časy pre rôznofarebné i čierne balerínky nastali prakticky ihneď po vzniku firmy Repetto. Obľúbili si ich hlavne herečky. Prvé veľké fanúšičky baleríniek boli svetoznáme herečky Brigitte Bardot a Audrey Hepburn. Ich zaľúbenie do praktickej a pohodlnej obuvi dalo základ masovému šíreniu baleríniek do celého sveta. Každá dáma túžila po topánkach, v ktorých môže chodiť celý deň bez únavy chodidiel. Po topánkach s jednoduchým strihom, ktorý je šik a in.

Firma Repetto žala jeden úspech za druhým a po roku 1999 bola jej pozícia v módnom svete neotrasiteľná. V danom roku prevzal firmu Jean-Marc Gaucher a začal spolupracovať s módnymi návrhármi, ktorí dodali balerínkam ten správny cveng. Dnes už balerínkam nikto ich slávu nevezme a jeden pár nájdete v šatníku takmer každej dámy.

Prečo sú čierne balerínky tak obľúbené

Čierne balerínky nie sú nudné a patria medzi klasiku. Vďaka malým detailom sa menia od páru k páru. Môžu mať zvršok s matnou alebo lakovanou úpravou. Vyrábajú sa s rovným olemovaním alebo vlnkovým okrajom. Pre dámy obľubujúce očarujúce detaily sa vyrábajú čierne balerínky s mašličkami, retiazkou alebo remienkom vedúcim nad prstovou časťou topánky. Aby boli balerínky čo najpohodlnejšie, nemajú len rovnú podošvu. K niektorým modelom pribudol minimalistický opätok alebo mierne vyvýšená platforma.

Koho očarí svet baleríniek tak ako nimi boli očarené hviezdy filmového plátna, tomu odporúčame kliknúť na internetové stránky obchodu CCC. Ak vám nevyhovuje virtuálna prehliadka baleríniek, nájdite si čas na návštevu jednej  z kamenných predajní CCC.

Prečo musíte mať čierne balerínky vo svojom šatníku? Pretože balerínky spĺňajú 5 P dokonalej obuvi.

  • Perfektne sedia na chodidle
  • Pekne vyzerajú s oblečením v rôznom štýle
  • Priťahujú pohľady
  • Prinášajú pohodlie každému kroku
  • Prežijú všetky módne vlny


Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button