AktualityTýždeň v samospráve

Týždeň v samospráve 19-2023

poradna

Pripomenuli sme si 78. výročie Víťazstva nad fašizmom

 

Ôsmeho mája si každoročne pripomíname Víťazstvo nad fašizmom. Spomienkové stretnutie sa uskutočnilo aj v Zlatých Moravciach, s jednodňovým oneskorením, v utorok 9. mája 2023 na Námestí hrdinov pri Soche partizána.

Pietnu akciu pripravilo mesto Zlaté Moravce v spolupráci s Mestským strediskom kultúry a športu, Základnou organizáciou Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a Miestnym klubom vojenských výsadkárov SR. Program začal o 15.00 hodine.

Stretnutia sa zúčastnil župan Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Branislav Becík, poslankyňa NSK Marta Balážová, primátor Zlatých Moraviec Dušan Husár, poslanci mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach, starostovia okolitých obcí a ďalší pozvaní hostia.

Na stretnutí vystúpili so svojimi príhovormi župan Branislav Becík, primátor Dušan Husár a regionálny historik Marian Tomajko. Všetci traja rečníci zúčastneným ľuďom pripomenuli v krátkosti hrôzy vojny a zdôraznili, aké je dôležité nezabúdať na svoje dejiny. Po príhovoroch sa zúčastnený dav presunul k Soche partizána, kde ľudia položili na znak úcty kvetinové vence.

Beseda so zlatomoraveckou spisovateľkou Luciou Ďuračovou

Vo štvrtok 11. mája 2023 sa v priestoroch Mestskej knižnice v Zlatých Moravciach uskutočnila beseda s Luciou Ďuračovou, autorkou slovenskej inšpiratívnej literatúry.

Beseda začala o 16.00 hodine. Vypočuť si ju prišlo niekoľko desiatok ľudí. Autorka tu predstavila svoju knižnú prvotinu A opäť vstanem! Okrem toho rozprávala o sebe a svojom živote. Súčasťou besedy bola aj výstava obrazov Adriany Záškvarovej, ktoré sa nachádzajú aj v knihe v podobe krásnych ilustrácií.

Kniha A opäť vstanem! vyšla ešte v roku 2022. Ako hovorí samotná autorka, ide o prvú slovenskú inšpiratívnu literatúru odporúčanú klinickými psychológmi.

Oslava Dňa matiek v Zlatých Moravciach

Druhá májová nedeľa je dňom, kedy sa vzdáva pocta všetkým matkám a materstvu. Sviatok Dňa matiek sme 14. mája  2023 oslávili aj v Zlatých Moravciach. Slávnostný program sa uskutočnil v divadelnej sále Mestského strediska kultúry a športu.

Podujatie začalo o 16.00 hodine. V jeho úvode privítal všetky prítomné mamičky primátor Zlatých Moraviec Dušan Husár. „Pri príležitosti Dňa matiek prajem všetkým mamám a starým mamám všetko dobré, aby boli trpezlivé so svojimi deťmi, s nami, ktorí ich občas hneváme, ale my ich aj tak máme veľmi radi. Nech sa im darí v kruhu svojich rodín a ešte raz – všetko dobré,“ povedal primátor Husár.

V rámci kultúrneho programu vystúpili deti zo zlatomoraveckých základných a materských škôl a deti z Centra voľného času. Na záver predstavenia dostala každá mama kvet.

Koncert Základných umeleckých škôl Požitavia spojený s výstavou výtvarných prác žiakov Požitavia.

Spojiť  umenie Základných umeleckých škôl v oblastiach obmývaných riekou Žitava, je  nádherný projekt. V roku 2010 inicioval pán riaditeľ ZUŠ Vráble Mgr. Jozef Vrábel podnetnú myšlienku, ktorá oslovila na nasledujúce roky Základné umelecké školy zo Šurian, Hurbanova, Nových Zámkov a samozrejme aj ZUŠ Zlaté Moravce.

Koncertom, ktorý spája umenie žiakov, ale konfrontuje i pedagogický um, spoluprácu, súťaživosť, kreativitu a vrúcne priateľstvo učiteľov všetkých ZUŠ, sme vzdali hold krásnej hudbe a priateľským vzťahom. Koncert má veľký úspech už 13 rokov. Študenti a pedagógovia si navzájom vymieňajú skúsenosti a spoločne riešia prípadné problémy.

Na galakoncerte nás reprezentovali šikovní interpreti a koncert mal vysokú umeleckú úroveň, čo ocenilo publikum veľkým potleskom. Budeme sa tešiť na ďalšiu spoluprácu ZUŠ Požitavia a šíriť myšlienku: „ Kde znie nádherná hudba, tam zlo nemá moc.“

..

Dane a poplatky

Oddelenie miestnych daní zasiela rozhodnutia na dane a poplatok elektronicky. Občanom, ktorí nemajú aktivovanú elektronickú schránku,  postupne doručujeme listinné rozhodnutia na daň z nehnuteľností, daň za psa a poplatok za komunálne odpady do vlastných rúk.

Upozorňujeme daňovníkov, aby si obsah elektronickej schránky priebežne kontrolovali. Ak v úložnej lehote  adresát  nepotvrdí  notifikáciu o doručení, rozhodnutie sa bude považovať za doručené uplynutím 15-dňovej úložnej lehoty aj v prípade, ak sa o tom adresát nedozvedel. Ide o fikciu doručenia.

V týždni od 09. mája 2023 do 12. mája 2023 boli prostredníctvom doručovateľky mesta doručené rozhodnutia na dane a poplatky obyvateľom s trvalým pobytom na ulici:

  • Záhradnícka
  • Železničiarska
  • Svätoplukova
  • Moyzesova
  • Smetanova
  • J. C. Hronského
  • Kukučínova
  • Vansovej
  • Nábrežie za majerom
  • Gorazdova
  • Metodova

Neprevzaté rozhodnutia na daň a poplatok pre uvedené ulice si daňovníci môžu vyzdvihnúť v podateľni mestského úradu do 19. mája 2023 v úradných hodinách. Po tomto termíne budú rozhodnutia odovzdané na doručenie cez Slovenskú poštu.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button