Komerčné články

Potrebujete vybaviť domácnosť septikom? Na čo všetko by ste mali myslieť?

Máte dosť veľkomesta a presťahovali ste sa na vidiek alebo do odľahlej oblasti, ktorej chýba kanalizácia? V takomto prípade sú ideálnymi riešeniami špeciálne autonómne systémy na zber odpadovej vody z domácnosti. V závislosti od typu konštrukcie môže ísť o septik alebo žumpu, ktoré majú schopnosť zberu tekutého odpadu. 

Umiestniť na svojom pozemku septik však nie je také jednoduché. Na čo všetko by ste mali myslieť?

Čo je to septik a načo slúži?

Septik je špeciálny kontajner alebo nádrž, ktorá slúži na zbieranie, separáciu a čiastočné čistenie odpadových vôd z vašej domácnosti alebo komerčného zariadenia. Jeho hlavnou úlohou je oddeliť tuhé látky od tekutín a spracovať ich tak, aby mohli bezpečne pretekať do pôdy alebo byť ďalej spracované. Septiky sú tak vďaka ich špeciálnej konštrukcii neoddeliteľnou súčasťou systému kanalizácie na pozemkoch, kde nie je k dispozícii verejná kanalizácia.

Ako vybrať správny septik?

Pri výbere správneho septika pre svoj pozemok by ste mali zohľadniť niekoľko dôležitých faktorov, medzi ktoré patria:

    • Veľkosť septiku

Závisí od veľkosti vašej domácnosti a množstva odpadových vôd, ktoré produkujete. Septik by mal byť dostatočne veľký na to, aby dokázal zvládnuť vaše potreby. Mimochodom, ak je (betónový) septik väčší ako 10 m3, potrebujete na jeho umiestnenie stavebné povolenie. Inštaláciu zariadení v menších rozmeroch stačí na príslušnom úrade len ohlásiť. 

    • Typ septiku

Existujú rôzne typy septikov, ako napríklad jednokomorové, dvojkomorové a trojkomorové. Dvojkomorový septik je často ideálnou voľbou, pretože dokáže lepšie separovať tuhé látky od tekutín a tým zabezpečiť efektívnejšie čistenie odpadových vôd. Je však logicky väčší, takže počas jeho inštalácie zrejme oceníte aj špeciálne lopaty na VZV alebo iné stavebné stroje. 

    • Miesto umiestnenia

Septik by mal byť umiestnený na mieste, ktoré je dostatočne vzdialené od zdrojov pitnej vody, studní alebo povrchových tokov. Miesto by malo byť aj dostatočne prístupné pre údržbu a odvoz kalu. Napriek tomu, že majú univerzálne pneumatiky 400/70-20 zosilnenú stabilitu, stupňovité a otvorené časti dezénu pre jednoduchý pohyb v náročnom teréne,  predsa len sa oplatí umiestnenie septika vzhľadom na jeho dostupnosť dobre zvážiť. 

    • Údržba a odvoz kalu

Asi najväčším problémom týchto zariadení je, že si vyžadujú pravidelnú údržbu a odvoz kalu. Myslite na to a dobre si vopred naplánujte pravidelné čistenie a vyprázdňovanie septiku.

Kde nájsť kvalitné septiky?

Pri výbere septiku je dôležité investovať do kvalitného produktu, ktorý bude spoľahlivý a dlhodobo  poslúži. Na trhu našťastie existuje mnoho dodávateľov, ktorí ponúkajú rôzne typy septikov online, ako napríklad dobrezumpy.sk. Pred nákupom si ale pozorne preštudujte dostupné možnosti a konzultujte ich s odborníkom, aby ste si vybrali ten správny model pre vaše potreby.

Správne umiestnený septik je dôležitou súčasťou udržateľného životného štýlu. Dbajte teda na to, aby ste zvolili správny typ a veľkosť zariadenia a dodržiavali jeho pravidelnú údržbu. Investícia do kvalitného septiku vám nielenže pomôže chrániť životné prostredie, ale aj zabezpečí správne spracovanie odpadových vôd na vašom pozemku.

Dagmara_K/Shutterstock.com

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button