AktualityKultúra
Populárny článok

René Šurda uvedený do Graffiti Siene Slávy v New Yorku

poradna

V Auguste Mesto Zlaté Moravce podporilo umelca zo Zlatých Moraviec pochádzajúceho z Obce Obyce, pri jeho uvedení do Graffiti Siene Slávy v New Yorku.
Je ním René Šurda, ktorý je aj zakladateľ tanečnej skupiny Old School Brothers, víťazov prvej série Show Slovensko má Talent.

René so svojou skupinou v júni natočili v New Yorku videoklip k ich vlastnej skladbe, ktorú naspievala speváčka Barbora Švidraňová spolu s Tanečníkom Bruiseom, ktorý mal na starosti rapový text.
Po návrate z New Yorku o dva týždne dostal René pozvánku do Graffiti Siene Slávy, ktorá sa nachádza v časti Harlem a bola založená v r. 1980 kde pozývajú najlepších umelcov tejto kultúry. Najskôr si myslel že je to vtip, no po telefonáte do siene slávy bola pozvánka potvrdená.

Však spätný návrat do New Yorku hneď po natočení 3 minútového videoklipu, ktorý stál skupinu cez 30.000€ by bolo už finančne veľmi náročné.
Mesto Zlaté Moravce a pán primátor Dušan Husár, podali pomocnú ruku a podporili cestu aby sa René mohol ako prvý Slovák a európan zapísať do Graffiti Siene Slávy.

Pomohli aj firmy Vion, Hydroservice a Obec Obyce.
Stretol sa tam a maľoval s najväčšími legendami, ktoré položili základy graffiti umenia.
René od malička zbieral výstrižky fotiek zo zahraničných magazínov s veľkými menami, ktoré má uložené do dnes a stretol sa takmer so všetkými legendami ku ktorým zhliadal ako malý chlapec: BIO, NICER, SOULS, SKEME, DMOTER, DELTA2, SOZE, BG182, DUSTER, a najväčšia hviezda ako je COPE2 z Bronxu, od ktorého si priniesol veľmi cenný pomaľovaný zberateľský model vlaku. René prezradil že za oceánom má už aj do 20kusov obrazov, vo Floride, New Yorku, San Franciscu alebo Minnesote a v Apríli tohto roku dokonca maľoval veľký projekt v centre Londýna, kde maľoval v najlepšom bare ( KWANT ) 15 metrovú stenu.
Ak nemáte cestu do Londýna alebo New Yorku, jeho maľby si môžete pozrieť priamo u nás v Zlatých Moravciach na nábreží za požiarnikmi kde sú vymaľované garáže profesionálnym graffiti umením, alebo sa môžete nechať potetovať v jeho Tetovacom salóne na Župnej ulici.

Maľovanie v najlepšom bare – Kwānt London 0.2


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button