Komerčné články

Povinné zmluvné poistenie: Ktoré sezónne riziká majú vplyv na výber krytia?

Povinné zmluvné poistenie (PZP) auta je pre vodičov nevyhnutnosťou, avšak málokto si uvedomuje, že jeho cena a pokrytie môžu byť ovplyvnené aj rôznymi sezónnymi rizikami. Počasie je v dnešnej dobe, pod vplyvom klimatických zmien, veľmi často nepredvídateľné a búrlivé, čo ohrozuje nielen nás samotných a naše príbytky, ale aj motorové vozidlá a jazdu v nich.

Aby ste preto mali pri výbere povinného zmluvného poistenia naozaj stopercentnú istotu, preverte si, aké poveternostné podmienky a prírodné katastrofy môžu mať vplyv na vašu voľbu?

Cena PZP a sezónne riziká

Rovnako ako pri uzatvorení poistenia bývania prihliadajú poisťovne na rizikovosť konkrétnej oblasti, aj pri výbere a stanovení výhodnej ceny kompletného povinného zmluvného poistenia auta dnes už tieto spoločnosti veľmi často zohľadňujú historickú rizikovosť regiónov. 

Napríklad, ak žijete v oblasti, ktorá je náchylná k búrkam, silným vetrom alebo záplavám, môže to znamenať aj vyššie ceny poistenia. Preto je dôležité vedieť, akým hrozbám ste vystavení v závislosti od vašej geografickej polohy a kedy majú tendenciu nastať.

Doplnkové pokrytie pre prípadné katastrofy

Pri uzatváraní výhodného PZP je dôležité overiť si, či dané krytie zahŕňa prírodné katastrofy, ako sú búrky, povodne a zosuvy pôdy. Niektoré základné poistky môžu tieto udalosti vylučovať, takže zvážiť doplnkové poistenie v rizikovom regióne sa vo vašom vlastnom záujme vyplatí.

Preventívne opatrenia

Napriek tomu, že vám v prípade vzniku škodovej udalosti poisťovňa garantuje pomerne vysoké pokrytie škôd, je dobré myslieť aj na prevenciu. Pre minimalizáciu rizík spojených so sezónnymi prírodnými katastrofami je práve ona často najdôležitejšia. Čo to ale znamená v praxi?

Ide o zabezpečenie svojho vozidla počas rizikových období jeho skladovaním na bezpečnom mieste. Garáž alebo prístrešok môže v mnohých situáciách vaše auto ochrániť pred viacerými rizikami.

Včasná komunikácia s poisťovňou

Aj tento jednoduchý krok môže znamenať pri riešení škodovej udalosti väčší úspech. V prípade poškodenia vášho vozidla počas prírodného nešťastia je teda dôležité kontaktovať poisťovňu čo najskôr. Mnohé poisťovne majú oddelenie pre nahlásenie škôd, ktoré vám pomôže rýchlo začať s procesom náhrady.

Sezónne riziká môžu mať významný vplyv na výber a cenu povinného zmluvného poistenia auta.  Aby ste preto boli vy a vaše motorové vozidlo dobre chránení a spokojní, je dôležité mať informácie o rizikách spojených s vašou lokalitou a zvážiť primerané kroky na minimalizáciu týchto rizík. Taktiež si nezabudnite overiť, či máte dostatočné pokrytie pre prírodné katastrofy a porovnajte si ponuky od rôznych poisťovní. Vaša bezpečnosť na cestách je naozaj dôležitá, tak si ju s MojePZP.sk dobre poistite. 

New Africa/Shutterstock.com

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button