AktualityKomerčné články

Pracovné odevy či obuv nepovažujte za nutnosť, ale za samozrejmosť

Existuje mnoho zamestnaní, v ktorých musíte dodržiavať rôzne bezpečnostné nariadenia. Často sa to týka aj obuvi či oblečenia.

Nielen v rámci BOZP od vás môžu niektorí zamestnávatelia vyžadovať špeciálnu obuv alebo odev. Nemali by sme to brať ako zbytočnosť, predsa len ide o naše zdravie a pohodlie aj v pracovnom prostredí. V dnešnej dobe už tieto výrobky spĺňajú také kvalitatívne parametre, že je možné ich využívať aj vo voľnom čase. A to aj z hľadiska dizajnu a módnych trendov. 

Kvalitná zdravotná obuv zlepší bezpečnosť aj pracovné výkony

Na začiatok sa zamerajme na obuv. V tomto smere môže mať zamestnávateľ rôzne dôvody, prečo ju od vás bude vyžadovať. Avšak už aj v našich končinách po nej siahame aj automaticky, z vlastného presvedčenia, že bezpečnosť a pohodlie našich nôh je naozaj dôležité. 

V určitých prípadoch ide o estetickú stránku veci, a to aj pri oblečení. V prípade „dress code“ možno bude stačiť pozornejšie nahliadnuť do vášho šatníka a nebudete musieť navštíviť špecializované obchody. Ak sa však do tejto problematiky zamieša BOZP, zamestnávateľ sa týmto krokom snaží obmedziť všetky riziká na pracovisku. Tu už môžete žiadať v určitých konkrétnych prípadoch aj o uhradenie nákladov s tým spojených. 

Samostatnou jednotkou je kvalitná zdravotná obuv a šľapky. Aj tu sa bavíme často o pracovnej obuvi, ktorá musí byť v prvom rade bezpečná. Dôležité je aj pohodlie a v súčasnosti i vkus. Nohy patria medzi najzaťažovanejšie časti tela, a to hlavne v práci či cestou do zamestnania. Ortopedické problémy zaraďujeme medzi časté civilizačné choroby, a pritom často stačí len eliminovať nosenie nevhodnej obuvi.

Tá zdravotná skvalitňuje život tým, že chráni naše zdravie a predchádza zraneniam. Hodí sa na každodenné použitie, podporí správne držanie tela, uľaví unaveným chodidlám a je tou správnou prevenciou pred nepríjemnými bolestivými stavmi. 

Pracovné odevy, to už nie sú len staré montérky 

Pri práci ale nie sú vystavené riziku a námahe len samotné nohy. Chrániť je potrebné celé telo. Pracovné odevy požadovanej kvality dokážu čeliť dokonca aj takým nástrahám, akými sú napríklad rôzne nebezpečné látky, vlhkosť, prach či dokonca hrozby porezania sa, či bodnutia. Ak do nich investujete, môžete ich využiť aj pri domácich prácach alebo v záhrade. 

Zdroj foto: Halfpoint / Adobestock.com

Ak nimi dosiahnete pocit bezpečia a ochrany zdravia, automaticky sa zvýši vaša sústredenosť, pohodlie pri práci aj samotné pracovné výkony. Pri ich výbere je mimoriadne dôležitý materiál, z ktorého sú vyrobené. Nemal by zaručiť len komfort a praktickosť, ale hlavne zachovať dostatočnú ochranu. Zabudnúť nesmieme ani na vhodnú veľkosť a strih. 

Na trhu už nenájdeme len známe pracovné montérky či vesty, skúste sa poobzerať po dokonca veľmi vkusných mikinách, košeliach, tričkách alebo ponožkách. Čelíte v práci nízkym teplotám? Vsaďte na termoprádlo alebo funkčné oblečenie.


Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button