Komerčné články

Príčiny histamínovej intolerancie a ako ju prekonať

Histamín je biologicky aktívna látka, ktorá zohráva vo fungovaní nášho organizmu dôležitú úlohu. Je to neurotransmiter, ktorý sa podieľa na rôznych fyziologických procesoch, vrátane regulácie spánku, krvného tlaku a imunitného systému. V našom tele vzniká pri rozklade aminokyseliny nazývanej histidín. Menej príjemným zistením už je, že napriek jeho dôležitým funkciám môže nadmerná hladina histamínu v tele spôsobiť histamínovú intoleranciu.

Čo je histamínová intolerancia?

Nepríjemná histamínová intolerancia je stav, pri ktorom telo nie je schopné efektívne spracovávať a odstraňovať nadmerné množstvo histamínu, čo môže viesť k rôznym symptómom, ktoré sú podobné alergickým reakciám. Najhoršie na tom je, že histamín sa nachádza v mnohých potravinách, preto je potrebné v prípade preukázanej intolerancie monitorovať svoju stravu.

Príčiny histamínovej intolerancie

Príčin vzniku tohto nepríjemného stavu môže byť viacero. Medzi najčastejšie vplyvné faktory sa však považuje:

  • Nedostatok enzýmov: Enzýmy, konkrétne diaminooxidáza (DAO), sú zodpovedné za rozklad histamínu v tele. Nedostatok týchto enzýmov môže viesť k hromadeniu histamínu v organizme a vašej intolerancii, ktorá sa prejavuje viacerými nepríjemnými stavmi tela.
  • Genetické faktory: Genetické predispozície môžu zohrávať rolu v rozvoji histamínovej intolerancie. Niektorí jedinci môžu mať genetické mutácie, ktoré ovplyvňujú produkciu alebo spracovanie histamínu.
  • Poruchy črevnej mikroflóry: Zmeny v črevnej mikroflóre môžu mať vplyv na efektívne odstraňovanie histamínu a môžu viesť k narušeniu normálneho procesu rozkladu histamínu.

Spomínané príčiny intolerancie sa následne môžu prejaviť v podobe symptómov, ktoré vám v tej najnevhodnejšej chvíľu môžu pokaziť luxusnú dovolenku v Tunise alebo voľné chvíle trávené v pohodlí svojho domova. 

Symptómy histamínovej intolerancie

Symptómy alebo prejavy intolerancie organizmu na histamín môžu byť viaceré. Najviac známe sú u viacerých ľudí ťažké a dlhodobé bolesti hlavy, ktoré prechádzajú do neznesiteľných migrén. Potom sú to tráviace problémy v podobe zvracania, hnačky, plynatosti a bolesti brucha. 

Náznakom možného výskytu histamínovej intolerancie môžu byť aj problémy s pokožkou, ktorá je svrbivá, má vyrážky a červené škvrny. Aj nespavosť môže signalizovať možnosť alergickej reakcie vášho tela na nespracované množstvo histamínu v ňom.

Histamín môže ovplyvňovať aj hladinu cholesterolu v tele. Niektoré štúdie ukazujú, že zvýšená hladina histamínu môže viesť k zvýšeniu hladiny LDL cholesterolu, čo môže zvyšovať riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Úspešná liečba histamínovej intolerancie

Napriek tomu, že život s týmto typom disfunkcie organizmu nie je jednoduchý, neznamená to, že musíte trpieť. Určitými krokmi, prístupom a liečbou sa dá intolerancia dostať pod kontrolu. 

Začať by ste mali konzultáciami u lekára, ktorý vám na základe podrobných testov potvrdí, či histamínovou intoleranciou trpíte. Ak sa vaše obavy ukážu ako opodstatnené, prvým krokom je diéta s nízkym obsahom histamínu. Ak sa vyhnete potravinám s vysokým obsahom histamínu, symptómy intolerancie je možné minimalizovať. 

Zoznam je obrovský a veľmi často pozostávajúci z potravín, ktoré nie sú čerstvé, s výnimkou ovocia a zeleniny. Veľkým problémom je alkohol a nápoje, ktoré kvasia. Podobne je to aj s kyslou kapustou a konzervovanými rybami či inými potravinami. Pri diéte s histamínovou intoleranciou sa neodporúčajú ani zrejúce syry, čokoláda, banány, jahody, čerešne, citrusy, údené mäso, kečup, ocot a iné spracované prísady a dochucovadlá. Je toho naozaj veľa, ale za život bez starostí takáto kontrola určite stojí. 

Ďalší krok je suplementácia enzýmov, najmä DAO, môže pomôcť zlepšiť spracovanie histamínu v tele. Podobný účinok môžu mať a v tomto smere pomôcť aj probiotiká pre udržiavanie zdravej črevnej mikroflóry. Asi najznámejšie sú u ľudí antihistaminiká, ktorých výber je ale treba konzultovať s odborným lekárom.

Informácie poskytnuté v tomto článku sú výlučne informatívne a nenahrádzajú odbornú lekársku starostlivosť ani liečbu. Pred výberom akýchkoľvek opatrení je dôležité konzultovať svoje kroky s kvalifikovaným zdravotným odborníkom. Histamínová intolerancia je komplexný stav, a preto je kľúčové pristupovať k jej liečbe individuálne. Každý prípad si môže vyžadovať špecifický prístup a spoluprácu s odborníkmi na výživu a zdravotnú starostlivosť.

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button