AktualityKultúraPodujatiaSamospráva

Vzácni hostia v Zlatých Moravciach s posolstvom svetového mysliteľa

poradna

Dňa 8. novembra 2011 sa originálnym krstom „lupienkami ruží“, oficiálne zrodila kniha, ktorá je ďalším pokračovaním publikačnej série Acta Kierkegaardiana – V TIENI KIERKEGAARDA.

Keďže práve primátorovi Ing. Petrovi Lednárovi, CSc. sa dostalo cti toto veľkolepé medzinárodné veľdielo privítať do života a zároveň bol jedným z tých, ktorý prevzal záštitu nad podujatím, v tento deň sa mesto Zlaté Moravce zapísalo a zviditeľnilo aj za hranicami Slovenskej republiky.

Vo svojom príhovore vyjadril svoju vďačnosť a hrdosť za ponúknutú príležitosť prezentovať odkaz jedného z popredných svetových filozofov 19. storočia. Jeho poďakovanie patrilo prítomným hosťom ako aj všetkým, ktorí sa na projekte spolupodieľali, no predovšetkým za to, že sa mesto Zlaté Moravce mohlo takýmto spôsobom stať jeho súčasťou. Všetkým čitateľom knihy poprial pekné chvíle strávené pri jej čítaní, hlboký zážitok a jej autorom len pozitívne ohlasy. Pretože zdieľa názor, že toto dielo, ktoré je výsledkom participácie 22 významných vedcov zo 16 krajín, bude bezpochyby pre celú filozofickú obec neskutočným prínosom.

Prejavmi vďačnosti nešetril ani hlavný editor knihy doc. PaedDr. Roman Králik, ThD, ktorý na oplátku poďakoval primátorovi za jeho podporu, prijatie a rovnako otvorene vyjadroval nadšenie nad celou organizáciou akcie. Samozrejme nezabudol podotknúť, že jeho vďaka patrí aj dekanovi prof. Dr. Bernardovi Garajovi, CSc. a prodekanke prof. PaedDr. Zdenke Gadušovej, CSc. Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína filozofa v Nitre a zároveň aj svojim spolueditorom a mnohým svetovým odborníkom – napr. prof. Abrahim Khan (Kanada), prof. Andrew Burgess (USA), Dr. Jamie Turnbull (Veľká Británia), Dr. Peter Šajda (SR) atď.

Romana Králika zaslúžene vyzdvihla na piedestál prorektorka UKF doc. PhDr. Ružena Žilová, CSc. svojim poďakovaním za slávnosť, počas ktorej sa fakulte dostalo príležitosti „popýšiť sa svojim kolegom“. Do veľkej miery vraj práve jemu vďačia za zviditeľnenie „vonku“, na základe spolupráce s viacerými svetovými ambasádami. Prejavila nádej a vieru, že rovnako hrdí sú aj Dáni, za možnosť prezentácie ich významného mysliteľa u nás, na Slovensku.

O tom, že to tak bez pochýb aj v skutočnosti je, svedčilo následné vyjadrenie vďaky Charge D´affaires Dánskeho kráľovstva Steena Bonde Rákoczyho Pedersena, ktorý sa už teraz teší na ďalšiu spoluprácu s profesorom Králikom a Slovenskom.

(pozn. red.: V budúcom roku bude Dánske kráľovstvo predsedať Rade Európy)

Imaginárny klobúk zložil aj prof. George Poper – Ministerský predseda Suverénneho rádu Maltézskych Rytierov sveta keď skonštatoval, že aj keď ubehlo mnoho času od Kierkegaardovej smrti (pozn. red.: v roku 2013 uplynie 200 rokov od narodenia tohto mysliteľa), jeho filozofia vďaka takým skvelým šíriteľom ako Králik, žije do dnes. Preto z celého srdca úprimne poďakoval za prácu nielen jemu, ale aj jeho kolegom a s istotou prisľúbil pomoc svojej organizácie aj do budúcna.

Účasť prijalo mnoho vzácnych hostí ako napr. Ms. Christine Gammelmark Muurholm – osobná asistentka J. E. Anity Hagau, veľvyslankyne Dánskeho kráľovstva, MUDr. Alexander Czellarik – Priór Suverénneho Rádu Maltézskych Rytierov na Slovensku, zástupca Českého veľvyslanectva RNDr. Michal Rišavý a ďalší.

Knižné dielo „V tieni Kierkegaarda“

Cieľom knižných publikácií Acta Kierkegaardiana je obohatiť naše chápanie pomocou múdrostí popredných svetových filozofov a vedcov v nadväznosti na myšlienky a učenie Sörena Kierkegaarda (dánskeho spisovateľa a teológa 19 storočia), vo vzťahu kultúrneho a historického kontextu. Séria podporuje nový výskum v oblasti práce Kierkegaard, a zároveň čitateľovi približuje jeho myšlienky, ich význam v súčastnosti, ako aj v súčasnej filozofii, teológii a literatúre.

Ľ. Rosinská

[nggallery id=172]

 [hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button